TIPS

5 τρόποι να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία

Το βασικό θεμέλιο της ύπαρξής σου είναι ο εαυτός σου και η ψυχική σου υγεία. Γιατί όπως ξέρεις πολύ καλά, αν νοσεί το μέσα, δε θα αργήσει να νοσήσει και το έξω.

Προκειμένου, λοιπόν, να πετύχουμε αυτό το “όμορφη και μέσα και έξω”, χρειάζεται να ενισχύσουμε την διάθεση και την ψυχολογία μας, ειδικά τις μέρες εκείνες που νιώθουμε κουρελάκι πεταμένο στο παγωμένο πάτωμα ενός ημιυπόγειου.

Φρόντισε τον εαυτό σου και μην παραμελείς τη διάθεσή σου. Όταν δεν νιώθεις καλά, αντιμετώπισέ το αντί να το παραβλέπεις.

1. Δώσε στον εαυτό σου το ελεύθερο να συνέλθει μια μέρα

Μη νιώθεις τύψεις ή ενοχές αν χρειάζεσαι χρόνο να χαλαρώσεις, να αποσυνδεθείς και να ξαναβρείς τον εαυτό σου. Με το να πάρεις μια μέρα “άδεια” από τις υποχρεώσεις σου, είναι σαν παίρνεις προληπτικά ένα φάρμακο για να αποφύγεις τα χειρότερα στο μέλλον.

2. Κάνε κάτι άλλο πέρα απ’ το να δεις σειρές πριν κοιμηθείς

Το binge watching μπορεί να νιώθεις ότι σε χαλαρώνει, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να σε κάνει κακοδιάθετη την επόμενη μέρα. Αντ’ αυτού, διάβασε ένα βιβλίο, μίλα στο τηλέφωνο, κάνε ένα μπάνιο ή ό,τι άλλο θες.

3. Μείωσε την επεξεργασμένη ζάχαρη

Έτσι θα καταφέρεις να ισορροπήσεις τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη διάθεσή σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Νερό αντί για σόδα και περισσότερα λαχανικά θα κάνου τη διαφορά στη διατροφή, αλλά και την ψυχολογία σου. 

4. Ζήτα βοήθεια

Δεν χρειάζεται να χεις κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα για να μιλήσεις σε έναν ψυχολόγο. Αν οι διακυμάνσεις στη διάθεσή σου έχουν αυξηθεί, και επηρεάζουν την καθημερινότητά σου, μίλα με κάποιον.

5. Δοκίμασε να μειώσεις το αλκοόλ

Αν πίνεις για να μη νιώθεις ότι έχεις  άγχος ή κατάθλιψη, χρειάζεται να σκεφτείς τι ρόλο παίζει το αλκοόλ στη διάθεσή σου.