ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις κάθε Δευτέρα για να κυλήσει καλά η εβδομάδα

Pexels

Το σαββατοκύριακο εκτός δουλειάς είναι από τη μία ανάσα για ξεκούραση, αλλά από την άλλη κάνει την επανένταξή σου στο γραφείο δύσκολη. Η Δευτέρα είναι πάντα πιο απαιτητική από τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας καθώς μεσολαβούν δύο μέρες που σε βγάζουν από το εργασιακό κλίμα.

Αντιμετώπισε το χάος που προκύπτει κάθε Δευτέρα πρωί – εκτός από μέρες σαν τη σημερινή που είναι αργία, ακολουθώντας μερικούς απλούς, οργανωτικούς κανόνες που βάζουν σε τάξη το δύσκολο πρωινό που «επιστρέφεις» στη δουλειά σου. Οι επιτυχημένες γυναίκες έχουν να μοιραστούν μερικούς «χρυσούς κανόνες καριέρας» που πρέπει να ξεκινήσεις να εφαρμόζεις από την αρχή της εβδομάδας.

1. Ξύπνα νωρίς και γυμνάσου

Η πρωινή γυμναστική ενεργοποιεί τον οργανισμό και τον μεταβολισμό σου και σε βοηθά να διατηρηθείς ακμαία. Έτσι θέτεις γερές βάσεις για μια πιο παραγωγική εβδομάδα. Παράλληλα εκκρίνονται και ενδορφίνες, οι οποίες θα βοηθήσουν στο να ανέβει και η διάθεσή σου.

2. Φάε ένα υγιεινό πρωινό

Ένα καλό πρωινό είναι βασικό για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, πόσο μάλλον την εβδομάδα σου. Μην περιμένεις μέχρι το μεσημέρι δουλεύοντας με ένα στομάχι που παραμιλά και γουργουρίζει. Αντ’ αυτού φάε σωστά και ξεκίνα με όρεξη για δουλειά, όχι για γεύμα.

3. Φτάσε στην ώρα σου

Μην πατάς την «αναβολή» στο ξυπνητήρι σου. To Snooze είναι το κουμπί του διαβόλου, ειδικά όταν πρόκειται για Δευτέρα πρωί. Αν ξυπνήσεις στην ώρα σου και φτάσεις με την άνεσή σου στη δουλειά σου, θα έχεις και μερικά επιπλέον λεπτά να χαλαρώσεις και να είσαι ήρεμη μέχρι να μπεις στους φρενήρεις εργασιακούς ρυθμούς.

4. Καθάρισε το γραφείο σου

Αν δεν τακτοποίησες το γραφείο σου την Παρασκευή, κάν’ το τουλάχιστον το πρωί της Δευτέρας. Ένα ακατάστατο γραφείο θα κάνει πιο αγχωτικό το πρωινό σου και την πρώτη μέρα της εβδομάδας στη δουλειά. Γίνε οργανωτική και βάλε τα αρχεία και τα χαρτιά σου με σειρά προτεραιότητας, έτσι θα ξέρεις ποιο επείγει περισσότερο και θα ασχοληθείς με αυτό πριν απ’ όλα.

5. Ενημέρωσε τη λίστα με τις υποχρεώσεις και τους στόχους σου

Να θέτεις 5 με 8 στόχους κάθε Δευτέρα πρωί για την εβδομάδα που θα ακολουθήσει. Πετυχαίνοντάς τους στο τέλος της εβδομάδας, θα μπορείς να νιώθεις πιο περήφανη για τον εαυτό σου και να σου αναθέτεις επιπλέον αντικείμενα για την επόμενη εβδομάδα, χτίζοντας έτσι το προσωπικό σου προφίλ επιτυχίας και αυτοπεποίθησης.

6. Προσπάθησε να χαμογελάς περισσότερο

Με το να χαμογελάς, η θετική ενέργεια μπορεί να γίνει μεταδοτική και στους γύρω σου, να χαλαρώσετε και να ολοκληρωθούν πιο εύκολα και γρήγορα όλα τα projects που έχετε για την Δευτέρα.

7. Δώσε προτεραιότητα στα επείγοντα

Ψάχνοντας τα emails σου, δώσε σημασία σε εκείνα που έχουν τίτλο «Επείγον» ή τη σήμανση με το αστεράκι. Ασχολήσου με τις προτεραιότητες και σκέψου ποιοτικά και όχι ποσοτικά.

8. Να απευθύνεσαι με περισσότερη ευγένεια στους γύρω σου

Μέσα στην όλη διάθεση «θετικής ενέργειας» που είναι προτιμότερο να ξεκινά η εβδομάδα, προτίμησε να συμπεριφέρεσαι πιο ευγενικά στους συνεργάτες σου. Για παράδειγμα τα mails, που στέλνεις μπορούν να ξεκινούν με ένα «Καλημέρα, ελπίζω να είχατε ένα όμορφο σαββατοκύριακο», ώστε να δώσεις το καλό παράδειγμα, αλλά παράλληλα να πεις και αυτό που θες και αφορά στη δουλειά.

9. Πες «όχι»

Τη Δευτέρα συνήθως όλοι θυμούνται ότι σε θέλουν για κάτι που σκέφτηκαν το σαββατοκύριακο. Μπορείς πολύ ευγενικά να αρνηθείς και να υποσχεθείς ότι θα ασχοληθείς μαζί τους λίγο αργότερα, ώστε να τελειώσεις με τις προτεραιότητες της εβδομάδας. Φυσικά εδώ αποτελεί εξαίρεση το αφεντικό σου.

10. Θυμήσου ότι υπάρχει και η Τρίτη

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να περιμένουν και δεν θα χαλάσει ο κόσμος αν τα κάνεις την Τρίτη. Το άγχος της Δευτέρας μπορεί κυριολεκτικά να διαλύσει μια εργαζόμενη γυναίκα, γι’ αυτό είναι πολύ καλύτερο να χαλαρώσεις, να οργανωθείς και να ξεχωρίσεις ποια ζητήματα είναι επείγοντα. Μ’ αυτόν τον τρόπο θα αφαιρέσεις λίγο βάρος από τη Δευτέρα σου, αλλά παράλληλα θα διευκολύνεις και την Τρίτη σου, γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνεις πρώτα.