ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν βγάζεις πολλές selfies, διάβασε τι λένε οι έρευνες για την ψυχική σου υγεία

Η selfie έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής σου και μην κάνεις πως δεν ισχύει. Αν ήσουν υπεράνω πριν από δύο χρόνια και κοιτούσες τα κορίτσια που έκαναν duckface σαν θεία που συναντά την ανύπαντρη ανιψιά της, τώρα έχεις υποπέσει και εσύ στο αμάρτημα της φωτογραφίας (ελπίζω όχι με selfie stick). Και πολύ καλά κάνεις; Ή μήπως όχι τελικά; Μήπως η selfie επηρεάζει την ψυχική σου υγεία με αρνητικό τρόπο και δεν το ξέρεις;

 

«Η ανησυχία του να βγάλεις την τέλεια φωτογραφία ώστε να την δείξεις στον έξω κόσμο, σημαίνει ότι δίνεις πολύ μεγάλη έμφαση στην εικόνα σου. Αποκτά μεγαλύτερη σημασία το πώς δείχνει το δέρμα σου και πόσα φίλτρα θα βάλεις από το να συνδεθείς σε βαθύτερο επίπεδο με τους ανθρώπους, καλλιεργώντας τη σχέση σου μαζί τους» εξηγεί η κλινική θεραπεύτρια και ειδικός στις διατροφικές διαταραχές, Kyla Fox.

«Ποστάρεις ψευδείς ή εξωραϊσμένες εκδοχές του εαυτού σου και δημιουργείς μία ψεύτικη οικειότητα με ανθρώπους που γνωρίζεις μόνο μέσω social media. Δεν προβάλλεις αυτό που πραγματικά είσαι, αλλά αυτό που θα ήθελες». Είναι σαν το πρώτο ραντεβού, όπου δε θέλεις να δείξεις τις ανασφάλειες και τις φοβίες σου. Θέλεις να δείξεις την τέλεια εκδοχή σου, και αργότερα βλέπουμε. Η συναισθηματική και ερωτική προσοχή που λαμβάνεις λόγω μίας φωτογραφίας σε κάνει να νιώθεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τον εαυτό σου, αλλά για πόσο;

H Kyla Fox σου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Όσο μεγαλύτερη είναι η ροή των πληροφοριών και των αλληλεπιδράσεων μέσω των social media, τόσο περισσότερο υπαγορεύει την πραγματικότητα του εσωτερικού σου κόσμου. Κατά συνέπεια, η selfie καταλήγει να υποβαθμίζει την άποψη που έχεις για τον εαυτό σου, εφόσον μαθαίνεις να την βασίζεις στον αριθμό των likes και των θετικών σχολίων που σου κάνουν. Και όταν πρέπει να βγεις στον έξω κόσμο, όπου είσαι απλά ο εαυτός σου, η επικοινωνία γίνεται αληθινή πρόκληση».

Δες κι αυτό: Τα 5 μυστικά που ανεβάζουν την αυτοεκτίμησή σου, σύμφωνα με την ειδικό

Η μόδα των selfies έχει απασχολήσει πολλές έρευνες για το τι αντίκτυπο έχουν στην ψυχολογία μας. Το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του York βρήκε ότι οι selfies αυξάνουν το άγχος και μειώνουν την αυτοπεποίθηση, συγκριτικά με εκείνους που δεν το κάνουν. Όσο μεγαλύτερη είναι η σελφίτιδα, τόσο αυξάνεται το πρόβλημα, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Υπάρχει γιατρειά;

Εφόσον τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μία πραγματικότητα στη ζωή μας, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά, χωρίς να γίνονται επιβλαβή. Ένα διάλειμμα πού και πού από τα Instagram stories και ένα φίλτρο (μεταφορικό) στην επιλογή των φίλων, είναι μία καλή αρχή για την υγιέστερη χρήση των social media. Αλλά αυτό που φτάνει πραγματικά στη λύση του προβλήματος, είναι να καταλάβεις γιατί έχεις ανάγκη την αποδοχή των ανθρώπων που ουσιαστικά δεν ξέρεις και ποια δικά σου θέματα αυτοεκτίμησης αγγίζει. Δεν είναι η ίδια η selfie που σου κάνει κακό, όσο η πρόθεση πίσω από τη φωτογραφία.