ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Ο πραγματικός λόγος που ο σκύλος σου δεν υπακούει

Στην περίπτωση που ο τετράποδος αγαπημένος σου φίλος ενώ έχει περάσει το στάδιο που ήταν κουταβάκι και άρα δεν καταλάβαινε, εξακολουθεί να κάνει πως δεν ακούει όταν του ζητάς να κάτσει και γενικώς δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, τότε: α) είναι κουφό β) του μιλάς λες και είναι μωρό γ) δεν τον έχεις εκπαιδεύσει ούτε για τα απολύτως απαραίτητα.

Για τα α και γ φαντάζομαι θα είχες μία γνώση ήδη, οπότε ας μείνουμε στο σενάριο Νο2. Του φέρεσαι λες και είναι μωρό. Δηλαδή του μιλάς με τη γνωστή ζουζουνιάρικη χαζοχαρούμενη φωνούλα με την οποία απευθύνεσαι σ’ ένα παιδάκι ή σ’ ένα κουτάβι. Ναι αλλά δε είναι πια, τίποτα από τα δύο. Γιατί μπορεί ως μικρό να σου ‘κανε χαρούλες και άρα να ανταποκρινόταν όπως όπως, αλλά τώρα που μεγάλωσε, σε αγνοεί, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Jean Monnet σε 40 σκυλιά. Εκείνα που δεν άνηκαν στην κατηγορία puppy έτειναν να μην αντιδρούν και άρα να παρακούνε στις εντολές του αφεντικού τους, γιατί απλά δεν θέλουν να τους συμπεριφέρεσαι λες και είναι μωρά.

Ο επικεφαλής της πρωτότυπης αυτής έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στο Gizmodo επισήμανε μάλιστα πως η μελέτη αυτή μαρτυρά πολλά όχι μόνο για τη συμπεριφορά των σκύλων, αλλά και των ανθρώπων. “Πιστεύω πως χειριζόμαστε τα ζώα σα να είναι άνθρωποι κι επίσης πως προσπαθούμε να επηρεάσουμε το υποκείμενο στο οποίο απευθυνόμαστε όχι μ’ αυτό που λέμε, αλλά με τον τρόπο που το λέμε”. Κάτι το οποίο, μάλλον καταλαβαίνει μέχρι και ο σκύλος σου…