LIFE COACHING

Η αλλαγή στη συμπεριφορά σου που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή σου

ΙΜΑΧ TREE

Γνωρίζοντας από πριν πως η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές που την κάνουν απρόβλεπτη αλλά και συναρπαστική, η θέση που παίρνουμε εμείς απέναντι σε όλα όσα συμβαίνουν είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων ώστε πάντα να μαθαίνουμε κάτι και να σε εξελισσόμαστε. Αυτό που διαφοροποιεί, άλλωστε, τους ευτυχισμένους και επιτυχημένους ανθρώπους είναι πως αντιμετωπίζουν κάθε απρόοπτο ως ευκαιρία για γνώση και ανάπτυξη.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Διάβασε ακόμα: Τα εμπόδια που βάζουμε στη δημιουργία μιας σχέσης

Κάθε πρόβλημα αποφορτίζεται από το αρνητικό του φορτίο, αν το δούμε σαν πρόκληση. Μια πρόκληση που δεν δείχνει με το δάχτυλο τους άλλους, αλλά θέτει στο επίκεντρο τη δική μας ευθύνη. Είναι πολύ εύκολο να μείνουμε στην ηττοπάθεια, την γκρίνια, φορώντας περήφανα την ταμπέλα του κατατρεγμένου. Είναι τακτικές που ατομικά αλλά και συλλογικά τις υιοθετούμε πολύ συχνά, διαλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να μείνουμε στάσιμοι πάνω από το πρόβλημα και να μην προχωρήσουμε στην επίλυσή του. Και ποιος θέλει να παραμένει δυστυχισμένος; με ρωτούν οι πελάτες μου. Κανένας, απαντώ, αλλά είναι πολύ λίγοι αυτοί που έχουν το θάρρος να αξιολογήσουν σωστά το πρόβλημα και να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Αν μένεις μονάχα στο πρώτο σκέλος, δεν χρειάζεται να βάλεις βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο και να δεις εσύ τι έκανες λάθος ή τι μπορείς να κάνεις για να μη βρεθείς ξανά σε ανάλογη θέση.

Τίποτα στη ζωή μας δεν μπορεί να προβλεφθεί απόλυτα. Αποδεχόμενοι αυτή τη διαπίστωση, τι μένει για να ελέγξουμε και να μη νιώθουμε έρμαια της τύχης; Την αντίδρασή μας! Αλλάζοντας την αντίδρασή μας ξανά και ξανά μέχρι να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορούμε να προσπεράσουμε το φόβο μας για το άγνωστο που μας περιμένει. Ο διαφορετικός τρόπος αντίδρασης είναι αυτός που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα που καλούμαστε να διαχειριστούμε. Η επιμονή σε εναλλακτικές διαφορετικών αντιδράσεων, ακόμα κι αν περνούν αναγκαστικά μέσα από το λάθος των δοκιμών, φέρνει μεσοπρόθεσμα την εξοικείωση με μια σημαντική νοητική διεργασία. Αυτή της ανάληψης ευθύνης! Είναι πολύ σημαντικό να νιώθεις πως έχει την εξουσία να ελέγξεις τη ζωή σου, αν αντιλαμβάνεσαι κάθε φορά πώς πρέπει να αντιδράς!

Διάβασε ακόμα: Πώς το να συγχωρείς τους άλλους μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Ο τρόπος που τοποθετούμαστε εμείς απέναντι σε όσα συμβαίνουν είναι καθοριστικός και η ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης είναι η πηγή για να ζήσουμε πιο κοντά στα όνειρά μας! Οι ερωτήσεις που μπορούν να μας ξεκολλήσουν κάθε φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάτι πρωτόγνωρο, είναι «Πώς θα μπορούσα να», αντί για «Γιατί» και «Πότε», «Τι θα μπορούσα να» αντί για «Ποιος».  Κάνε αυτή την άσκηση για 20 μέρες και πάρε 100% ευθύνη για όσα συμβαίνουν τριγύρω σου!

Το να αναλαμβάνεις 100% την ευθύνη για τη ζωή σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί να βγούμε έξω από τη ζώνη άνεσής μας, να αναλάβουμε δράση και να σταματήσουμε να μετακυλίουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί στον καιρό, στην κυβέρνηση, στην κρίση, στο σώμα μας. Το στρώμα αυτών των δικαιολογιών είναι τόσο ισχνό που αργά ή γρήγορα θα πέσουμε κάτω με πάταγο!

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.

 

Κεντρική Φωτογραφία: ΙΜΑΧ TREE