LIFE COACHING

Άλλα θέλεις κι άλλα κάνεις; Το πλάνο συνέπειας που πρέπει να φτιάξεις

ΙΜΑΧ ΤREE

Έχουν πληθύνει επικίνδυνα στις μέρες μας αυτοί που συμφωνούν με όλους, δέχονται ό,τι κι αν τους πεις και ποτέ δεν διατυπώνουν τη δική τους άποψη. Από το γραφείο μέχρι τις σχέσεις μας με συντρόφους, οικογένεια και φίλους, οι περισσότεροι μοιάζουμε να λυγίζουμε συνεχώς τη μέση μας και να αρνούμαστε να αρνηθούμε.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Πόσες φορές δεν θέλουμε να ουρλιάξουμε ένα βροντερό «όχι», αλλά εκπλήσσουμε αρνητικά τον εαυτό μας ξεστομίζοντας ένα δουλοπρεπές «ναι»; Μιλώ για εκείνη την αγγαρεία που μας φόρτωσε… φιλικά ο συνάδελφος, για αυτό το babysitting που μας ζήτησε για 100ή φορά η αδελφή μας, για το μισάωρο που θα κάτσει για πολλοστή φορά παραπάνω στη δουλειά ο σύντροφός μας, μεταθέτοντας σε εμάς όλες τις φροντίδες για τα υπόλοιπα που τρέχουν. Όλα μέσα μας ουρλιάζουν να αρνηθούμε, αλλά τι συμβαίνει και τελικά λυγίζουμε;

Διάβασε ακόμα: Πώς το να συγχωρείς τους άλλους μπορεί να σου σώσει τη ζωή

Είναι οι τρόποι κοινωνικής ευγένειας με τους οποίους είμαστε μπολιασμένοι, ίσως και δηλητηριασμένοι μερικές φορές. Οι τρόποι αυτοί πολλές φορές επιτάσσουν να βάλουμε πίσω τα προσωπικά μας θέλω για το κοινό καλό. Και όσο αυτή η αρχή ακολουθεί το μέτρο, όλα πάνε καλά. Όταν, όμως, καταλήγουμε ο εαυτός μας να είναι το τελευταίο που σκεφτόμαστε, κάτι πάει πολύ στραβά. Είναι απόλυτα θεμιτό να θέλουμε να είμαστε αρεστοί και να μη γινόμαστε δυσάρεστοι, κυρίως σε όσους αγαπάμε ή χρειαζόμαστε (π.χ. τον εργοδότη μας).

Δεν μπορούμε, όμως, να δεσμευόμαστε για πράγματα που ξερουμε από την αρχή πως δεν μας αντιπροσωπεύουν. Είτε γιατί θα καταλήξουμε να τα κάνουμε πλημμελώς είτε γιατί δεν θα τα κάνουμε τελικά καθόλου, καταλήγοντας όχι μόνο με την ταμπέλα του «δυσάρεστου», αλλά και του αναξιόπιστου. Και αυτές οι ταμπέλες καταγράφονται από το υποσυνείδητό μας πολύ αρνητικά και επιβαρύνουν την ψυχολογία μας αλλά και τις κοινωνικές σχέσεις μας. Δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, η ανειλικρίνεια να αποτελέσει σωστή βάση για να απολαμβάνουμε μια καλή κοινωνική ζωή. Η ανειλικρίνεια κοστίζει ακριβά και πέρα από τις σχέσεις μας με τους άλλους, σιγά σιγά διαβρώνει και την αυτοεκτίμησή μας. Κάθε συμφωνία που κάνουμε είναι παράλληλα μια συμφωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Διάβασε ακόμα: Αυτό που μαρτυρά ο τρόπος που επιλέγεις τον ιδανικό σύντροφο

Είναι σημαντικό, λοιπόν, όποτε δεσμευόμαστε απέναντι σε κάτι, να το κάνουμε με πλήρη συνείδηση. Να έχουμε αποδεχθεί όλο το εύρος και τις συνέπειες της δέσμευσής μας και να επιφυλασσόμαστε σε περίπτωση που δεν νιώθουμε 100% έτοιμοι για αυτό. Προμηθεύσου ένα ημερολόγιο και πέρασε εκεί όλες τις υποχρεώσεις σου, ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τι και πότε πρέπει να το κάνεις. Διάλεξε έναν σύντροφο υπευθυνότητας που θα σε ελέγχει διακριτικά όταν παραλείπεις να κάνεις κάτι και θα σε φέρνει μπροστά στις συνέπειες της ασυνέπειάς σου.

Όσο για εκείνα που δεν μπορείς να κάνεις ή δεν σου ταιριάζουν, μη φοβάσαι να αρνηθείς. Υπάρχουν πολλοί ευρηματικοί και ευγενικοί τρόποι να το κάνεις, ακόμα κι αν έχεις απεναντί σου τον πιο απαιτητικό συνομιλητή. Η ευγένεια και η ευθύτητα ενός «όχι» συχνά εκτιμώνται πιο πολύ από το ψέμα και την ανειλικρίνεια ενός «ναι».

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.