ΑΓΧΟΣ

5 βήματα για να σταματήσεις να αγχώνεσαι και να διαχειριστείς σωστά οποιαδήποτε ένταση

Μπορεί να ήταν ο τρόπος που απάντησες στην επίπληξη που σου έκανε το αφεντικό σου, ο τσακωμός που έκανες με τον φίλο σου, μια παρεξήγηση με την κολλητή σου εξαιτίας της οποίας δεν μιλούσατε για κάποιες ημέρες ή απλώς μια στιγμή που σε έκανε να αγχωθείς, να νιώσεις εκτεθειμένη ή να ντραπείς.

Σου έχει τύχει ποτέ να κοκαλώσεις πάνω σε μια συζήτηση και να μην μπορείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου; Ή να κάνεις μια κουβέντα με κάποιον και, αφού τελειώσει και πάνε όλοι στα σπίτια τους, εσύ να συνεχίσεις να σκέφτεσαι ο,τι έγινε και ο,τι ειπώθηκε; Δεν είναι τίποτα. Συμβαίνει σε όλους, σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό.

Και κάπως έτσι καταλήγεις να ξανά «παίζεις» στο μυαλό σου τη στιγμή με εναλλακτικό τέλος κάθε φορά, διαφορετικές απαντήσεις και διαλόγους.

Αυτή η ανακύκλωση της σκέψης, η εμμονή, η κυκλική υπερανάλυση χειροτερεύει όσο το βράδυ διαδέχεται την ημέρα και, φυσικά, κορυφώνεται τη στιγμή που πας να κοιμηθείς.

Και δεν είναι μόνο αυτά που είχαν συνέπειες στην ψυχολογία σου. Αν είσαι λίγο εμμονική μπορεί να επηρεάζεσαι αρνητικά και από πολύ μικρότερα πράγματα τα οποία τελικά, απορυθμίζουν, την εσωτερική σου ισορροπία και ηρεμία.

Το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις για να καταφέρεις να χειριστείς την κατάσταση ώριμα ή αν θέλεις πιο δυναμικά (ακόμα κι αν μέσα σου νιώθεις σαν τσαλαπατημένη μαργαρίτα).

5 βήματα που θα σε βοηθήσουν να χειριστείς επιτυχώς οποιαδήποτε ένταση

Πώς μπορείς να αποδράσεις από αυτό το φαύλο κύκλο εμμονικής σκέψης που μόνο πιο βαθιά στον αρνητισμό μπορεί να σε οδηγήσει; Απάντηση: Με ουσιαστική δουλειά που θα κάνεις με τον εαυτό σου και ύστερα μέσω της συζήτησης και της επικοινωνίας με το πρόσωπο με το οποίο βίωσες μια έντονη στιγμή.

1. Προσπάθησε να σκάψεις λίγο πιο βαθιά και να φτάσει κάτω από το άγχος ή την ανησυχία που νιώθεις. Εκεί, με πολύ ειλικρινή διάθεση και χωρίς ίχνος αποδοκιμασίας προς τον εαυτό σου, δοκίμασε να βρεις την πραγματική αιτία. Δηλαδή από ποιον εσωτερικό σου φόβο έχει προκληθεί όλο αυτό.

2. Επίτρεψε στον εαυτό σου να τον βιώσει, να τον αισθανθεί (ναι, ακόμα κι αν σε κάνει να ταράζεσαι περισσότερο). Σιγά-σιγά το άγχος ή η ανησυχία σου θα αρχίσει να μειώνεται.

3. Πάρε βαθιές ανάσες για να ρυθμίσεις την όποια αναστάτωση νιώθεις. Παρατήρησε αν φοβάσαι ακόμα και αν όντως αυτό συμβαίνει μην προσπαθήσεις να το κατευνάσεις. Δέξου το φόβο σου. Αγκάλιασέ τον. 

4. Προσπάθησε να μιλήσεις με ειλικρίνεια, σαφήνεια και υπευθυνότητα. Ζήτα από τον άλλον να σε ακούσει και εξήγησε πώς σε έκανε να νιώσεις το περιστατικό. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις β’ ενικό και μίλα με α’ ενικό. Έτσι, αντί να πεις «με τρόμαξες», «με εκνεύρισες», «με έκανες ρεζίλι», πες «Ένιωσα θυμωμένη, εκτεθειμένη, πληγωμένη ….». Με αυτό τον τρόπο παίρνεις εσύ την ευθύνη για τα συναισθήματά σου και δεν κατηγορείς άμεσα το άτομο που έχεις απέναντί σου, πράγμα που θα τον οδηγήσει σε κατάσταση επίθεσης.

5. Πες τι χρειάζεσαι από εκείνον/η για να είσαι καλά στο μέλλον.

Συγχαρητήρια! Μόλις αντιμετώπισες ένα φόβο σου και, επίσης, ήρθες πιο κοντά με ένα άτομο που έχει τη δύναμη να επηρεάζει τόσο πολύ τα συναισθήματά σου.