ΓΟΝΕΙΣ

Πώς η σειρά γέννησής σου μπορεί να καθορίσει πόσο επιτυχημένη θα γίνεις

Απ' όπου κι αν το πιάσεις το θέμα, όποια κοινωνία και να πάρεις σαν παράδειγμα, από τις πιο εξελιγμένες του δυτικού κόσμου μέχρι τις αφρικανικές φυλές που ζουν ακόμα σε πρωτόγονες συνθήκες και κανόνες ζωής, τα πρωτότοκα παιδιά θεωρούνται τα αρχηγόπουλα και αυτά με τις ηγετικές ικανότητες, ενώ τα δευτερότοκα (και τριτότοκα και πάει λέγοντας) αυτά που σπάνε τους κανόνες και τα «πρωτόκολλα» της οικογένειας.

Κι ενώ αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία επιστημονική βάση, απ’ ότι φαίνεται, με κάποιο τρόπο επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, ειδικοί επί του θέματος υποστηρίζουν σθεναρά ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα σε μια οικογένεια έχει μια δια βίου επίδραση στην επαγγελματική του επιτυχία. Όντως αν έχεις γεννηθεί πρώτη είσαι «καταδικασμένη» να πετύχεις και αν έχεις γεννηθεί αργότερα να σε ρουφήξει η δίνη της μετριότητας; Προφανώς, εμείς είμαστε οι απόλυτοι ρυθμιστές της ζωής μας και του πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουμε, αλλά αν θέλεις να ρίξεις μια ματιά σε απόψεις των ειδικών βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

Τι σημαίνει αν είσαι το πρώτο σε σειρά παιδί

 

Εκ των πραγμάτων τα πρώτα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην «οικογενειακή ιεραρχία». «Είναι πιο καλομαθημένα, πιο φροντισμένα και μεγαλωμένα με έναν τρόπο που τα κάνει να αισθάνονται στο επίκεντρο της οικογένειας και τους αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, Jeffrey Kluger.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007, τα πρώτα παιδιά της οικογένειας τείνουν να αναλαμβάνουν θέσεις ηγεσίας. Για την ακρίβεια, ανάμεσα σε 1.582 ενήλικες που είχαν διευθυντικές θέσεις και συμμετείχαν στην έρευνα, το 43% ήταν πρωτότοκοι.

Σύμφωνα με έρευνα του Career Builder, εκτός από την επιτυχία, έχουν στο αίμα τους την πιο συντηρητική σκέψη, υψηλότερο IQ, είναι πιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι και συχνά παίρνουν πιο υψηλούς μισθούς απ’ οτι τα μικρότερα αδέρφια. Σε άλλα νέα και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας,  Elon Musk, πρωτότοκος είναι.

Τι σημαίνει αν είσαι το δεύτερο σε σειρά παιδί

Τα δεύτερα παιδιά δεν είναι τόσο -αν θέλεις- «προκαθορισμένα». «Είναι πιο σύνθετα», γράφει ο Kluger. «Μπορεί να υιοοθετήσουν συμπεριφορές τόσο των μεγαλύτερων όσο και των μικρότερων αδερφών τους ή να κάνουν ένα mix».

Έρευνα του Πανεπιστημίου Redlands στην Καλιφόρνια κατέληξε στο ότι τα μεσαία παιδιά είναι πιο επικεντρωμένα στις ανθρώπινες σχέσεις. «Δεδομένου ότι το χτίσιμο μιας καλής σχέσης είναι ο πυρήνας σε επαγγέλματα που απαιτούν διαπραγμάτευση, επικοινωνία, πώληση και διαχείριση συμπεριφορών, τα μεσαία αδέρφια έχουν πολλές πιθανότητες να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία σε αυτά», λέει ο Kluger. «Μπορεί να μην είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά με ο,τι καταπιαστούν βάζουν την σφραγίδα τους αφού το κάνουν χρησιμοποιώντας μόνο τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό φυσικά μεταφράζεται σε επιτυχία».

 

Η Katrin Schumann, συ-συγγραφέας του βιβλίου The Secret Power of Middle Children: How Middleborns Can Harness Their Unexpected and Remarkable Abilities, υποστηρίζει ότι τα μεσαία παιδιά έχουν φανταστικές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Είναι πολύ καλοί διαπραγματευτές, ομαδικοί παίκτες, τείνουν να σκέφτονται πέρα από τα συνηθισμένα και αποφεύγουν τους συμβιβασμούς. Παραδείγματα μεσαίων παιδιών είναι η Madonna, ο Μartin Luther King, o Κάρολος Δαρβίνος και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Τι σημαίνει αν είσαι το τελευταίο σε σειρά παιδί

 

Τελευταία και καταϊδρωμένη; Δε νομίζω. Έχοντας έρθει τελευταία μέσα σε μια οικογένεια λέγεται ότι, έχεις πιο μεταρρυθμιστικές τάσεις. Όπως λέει και ο Kluger, «η σειρά της γέννησής σου σού δίνει πολύ βασικά πλεονεκτήματα. Προκειμένου να μην παραγκωνιστείς ή αντιμετωπιστείς σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, μαθαίνεις να ελκύεις την προσοχή με τη γοητεία, το χιούμορ σου, αλλά και το χάρισμα να είσαι καλός ακροατής».

Κάπως έτσι, και σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημίου Berkeley και Guilford, της Καλιφόρνια, τα τρίτα παιδιά μιας οικογένειας είναι πιο πιθανό να θριαμβεύσουν σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά επίσης και πιο ικανά να παίρνουν μεγάλα ρίσκα στη ζωή τους.

«Τα τελευταία παιδιά είναι πιο πιθανό, αντί να ανακαινίσουν ή να επαναδιαμορφώσουν κάτι παλιό (π.χ. μια εταιρεία ή ένα σπίτι), να το ”ανατινάξουν” και να επενδύσουν σε κάτι εντελώς καινούργιο», ισχυρίζεται ο Klugger.

Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τις έρευνες που δείχνουν ότι οι Βενιαμίν των οικογενειών είναι πιο πιθανό να γίνουν κωμικοί, συγγραφείς ή καλλιτέχνες (ο Stephen Colbert που είναι ο μικρότερος ανάμεσα σε 11 αδέρφια) είναι το απόλυτο παράδειγμα) καταλαβαίνεις ότι, μάλλον, έχουμε να κάνουμε να κάνουμε με πολύ χαρισματικά άτομα.