ΕΡΕΥΝΑ

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν προσεύχεσαι;

Προσευχή και διαλογισμός. Δύο πνευματικές δραστηριότητες που σε ηρεμούν, σε φέρνουν πιο κοντά στον Θεό, στο σύμπαν ή σε ό,τι άλλο πιστεύεις. Σου δίνουν δύναμη και σε βοηθούν να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερο τον εαυτό σου. Όσοι πιστεύουν βαθιά σ' αυτές τις εσωτερικές καταστάσεις ισχυρίζονται πως μπορούν να εξαλείψουν ακόμα και τον πόνο. Η επιστήμη, αλήθεια, τι έχει να πει για τη νιρβάνα και τη λύτρωση μέσω της προσευχής;

Ο εγκέφαλος δεν μένει ανεπηρέαστος όταν παρακαλάς τα Θεία ή συγκεντρώνεσαι στη σκέψη σου, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Jefferson Myrna Brind στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Οι μελετητές υπέβαλαν σε εγκεφαλογράφημα άτομα τα οποία συνηθίζουν να προσεύχονται και να διαλογίζονται και αυτό που παρατηρήθηκε είναι πως το μεταιχμιακό σύστημα, δηλαδή το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο των συναισθημάτων, τη μνήμη, τη συμπεριφορά και επηρεάζει αντιδράσεις όπως είναι ο φόβος, εμφάνιζε αυξημένη δραστηριότητα την ώρα που συνέβαινε αυτή η πνευματική κίνηση.

Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μειωμένη δράση στο βρεγματικό λοβό, τη θέση ελέγχου της αφής και της συγκέντρωσης στο χώρο και τον χρόνο. Πολύ απλοϊκά, όταν διαλογιζόμαστε (ή προσευχόμαστε), χάνουμε πιο άμεσα την αίσθηση του χωροχρόνου και γινόμαστε ένα με αυτό στο οποίο κάνουμε επίκληση. Όλα αυτά είναι πολύ διαφορετικά, ενεργοποιούν το μυαλό σε άλλα επίπεδα και μας βοηθούν να ξεφεύγουμε από τη μονοδιάστατη καθημερινότητα, άρα είναι χρήσιμα για να την “παλέψουμε” γενικώς.