ΕΡΕΥΝΑ

Είναι καλύτερο να κοιμάσαι δίπλα σ’ έναν σκύλο παρά σ’ έναν άνδρα. Δεν το λέμε εμείς, μια έρευνα

Στην περίπτωση που ξυπνάς τη νύχτα για να κατεβάσεις τον Μπούμπι από το κρεβάτι για να βολευτεί καλύτερα ο Τάκης, ξανασκέψου το. Τι είναι καλύτερο για σένα; να πάρεις αγκαλιά το κανίς ή τον καλό σου; η σωστή απάντηση δεν είναι προφανής, δε θα σε βασανίσω άλλο, μια νέα έρευνα «ψηφίζει» Μπούμπι, βασισμένη σε μαρτυρίες γυναικών.

Οι γυναίκες, λοιπόν, κοιμούνται καλύτερα δίπλα στον σκύλο τους, παρά δίπλα σ’ ένα ανθρώπινο ον, αναφέρει ως κεντρικό συμπέρασμα η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, η Dr. Christy L. Hoffman, καθηγήτρια του Canisius College της Νέας Υόρκης- το οποίο ασχολείται με τη μελέτη των ζώων και την επίδρασή τους στον άνθρωπο- μαζί με την ομάδα της διερεύνησαν τον αντίκτυπο που έχει στην ποιότητα του ύπνου μας η παρουσία ενός κατοικίδιου. Η μελέτη αφορά σε δείγμα 962 ενήλικων γυναικών που κατοικούν στις ΗΠΑ. Το 55% μοιράζονταν το κρεβάτι τους με τουλάχιστον ένα σκυλάκι, το 31% με τουλάχιστον μία γάτα και το 57% με έναν δίποδο σύντροφο. Σύμφωνα με την αναφορά των μελετητών, οι γυναίκες που μοιράζονται το στρώμα με τον σκύλο τους, κοιμούνται καλύτερα και πιο ξεκούραστα. Τα σκυλιά τους διέκοπταν τον ύπνο τους λιγότερο από τους ανθρώπινους συντρόφους τους, ενώ έγινε καταγραφή πιο ισχυρών συναισθημάτων για εκείνα, όπως «ασφάλεια» και «άνεση».

 

Αναφορικά με τις γυναίκες που μοιράζονται το κρεβάτι τους με το γατί, αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι τα αιλουροειδή είναι εξίσου ενοχλητικά με τους ανθρώπους στον ύπνο, ενώ παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας και άνεσης που γεννούν οι γάτες είναι αισθητά μειωμένο σε σχέση με όσα νιώθουν οι «σκυλομαμάδες». Οι τελευταίες, μάλιστα, πάνε για ύπνο νωρίτερα και ξυπνούν επίσης νωρίτερα σε σχέση με τις cat lovers.   

Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει μία αντίστοιχη της Mayo Clinic από το 2017, η οποία έδειξε πως τα άτομα που κοιμούνται παρέα με σκύλο στο κρεβατάκι, κοιμούνται καλύτερα. Ωστόσο, η Δόκτωρ Hoffman συστήνει περαιτέρω έρευνα επί του θέματος και την επιθυμία να πραγματοποιηθεί άμεσα μία αντίστοιχη έρευνα για τους άντρες, ελπίζοντας πως δεν είναι το φύλο του ατόμου με το οποίο κοιμόμαστε αυτό που «φταίει», αλλά η υπεροχή της συντροφιάς και της ζεστασιάς ενός σκύλου. Θα συμφωνήσουμε.

Αλήθεια όμως, έχετε ακούσει ποτέ πώς ροχαλίζουν τα Pug;