ΕΡΕΥΝΑ

Αν κάνεις τέτοια post στο Facebook, τότε είσαι εγωίστρια και νάρκισσος

Αν δεν το κάνεις εσύ η ίδια, σίγουρα θα έχεις ανάμεσα στους φίλους σου στο facebook εκείνη ή εκείνον που πάνε στα γυμναστήρια, λατρεύουν το τρέξιμο, ιδρώνουν όλη την ώρα στο χορό και στον διάδρομο και το διατυμπανίζουν στα social media τους.

Τι καταφέρνουν; Να εκνευρίσουν εμάς που δεν έχουμε την ανάλογη φυσική κατάσταση, πιθανότατα να ενθαρρύνουν ορισμένες να ξεκινήσουν την άσκηση και ίσως να αποδεχτούν τον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και να τον σπρώξουν να συνεχίσει να προσπαθεί.

Η μάστιγα της “κοινοποίησης της αθλητικής ρουτίνας” όμως δείχνει και κάτι άλλο. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, όσοι συνεχώς φροντίζουν να δημοσιεύουν τα σετ που βγάζουν, το πρόγραμμα που ακολουθούν, πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν από το γυμναστήριο, είναι νάρκισσοι.

Για την έρευνα αυτοί, ρωτήθηκαν 555 χρήστες του facebook, για τις πέντε βασικές αξίες της προσωπικότητας: την εξωστρέφεια, τη νεύρωση, την διαφάνεια, την τερπνότητα και την ευσυνειδησία, καθώς και την αυτοεκτίμηση και τον ναρκισσισμό και πώς αυτές επηρεάζουν τα θέματα που επιλέγουν να μοιραστούν όταν ενημερώνουν τις καταστάσεις τους στο faceboοk.

Οι ερευνητές λοιπόν κατέληξαν στο ότι οι νάρκισσοι έκαναν επανειλημμένα posts για τον υγιεινό τρόπο ζωής τους, γεγονός που δείχνει ότι χρησιμοποιούν τα social media ως μέσο έπαρσης για την προσπάθεια που καταβάλουν προκειμένου να διορθώσουν την φυσική τους κατάσταση και εμφάνιση.

Αν θες λοιπόν να κοκορευτείς για τα κατορθώματά σου στο γυμναστήριο, καλύτερα να κρατάς ένα ημερολόγιο. Να μην ζαλίζεις και τους φίλους σου στο facebook, να μην σου βγαίνει και το όνομα ότι μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου.