ΔΟΥΛΕΙΑ

Νιώθεις ότι έχεις βαλτώσει στη δουλειά ή στη σχέση σου; Ακολούθησε τα 3 tips της ειδικού

Υπάρχουν φάσεις στη ζωή μας που αισθανόμαστε ότι έχουμε χάσει το νόημα, είτε στη δουλειά, είτε στις προσωπικές μας σχέσεις και νιώθουμε πως γυρίζουμε ασταμάτητα σε μία ρόδα, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Οι συγγραφεις H.García και F.Miralles στο βιβλίο τους «Ικιγκάι,Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή» γράφουν ότι πρέπει να μάθουμε να απενεργοποιούμε τον αυτόματο πιλότο που μας κατευθύνει σε μια ατελείωτη θηλιά. Με ποιους τρόπους μπορείς να απενεργοποιήσεις τον αυτόματο πιλότο;

#1: Κάνε ένα βήμα πίσω

Κάνε, λοιπόν, ένα βήμα πίσω και παρατήρησε σε ποιους τομείς της ζωής σου λειτουργείς αυτοματοποιημένα. Νιώθεις ότι έχεις χάσει την αίσθηση του νοήματος της προσωπικής ή της επαγγελματικής σου πορείας; Μόλις βρεις την απάντηση, κάνε μικρή παύση και αναρωτήσου: τι λειτουργεί και τι όχι; Τι θέλω περισσότερο; Σε τι πρέπει να πω όχι; Βρες πού θες να πας στο επόμενο στάδιο του ταξιδιού σου και στη συνέχεια στόχευσε σε ένα νέο ορίζοντα. Πρέπει να σου πω πως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία αλλά πίστεψέ με, μόλις ανακτήσεις τις δυνάμεις και τα πράγματα πάρουν νέα κατεύθυνση με συγκεκριμένο σκοπό, η ζωή αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον.

#2: Ξεκίνα κάθε μέρα με συγκεκριμένο σκοπό

Κάθε πρωί πάρε 5 λεπτά για να σκεφτείς ένα πράγμα που θέλεις να πετύχεις σήμερα. Και μετά ανάλαβε δράση με τον συγκεκριμένο σκοπό στο μυαλό σου. Με ένα τόσο απλό τρόπο εξασκείσαι στο να αναλαμβάνεις τον έλεγχο του τι είναι σημαντικό για εσένα. Επιπλέον σε βοηθά να αποκτάς επίγνωση του τι χρειάζεσαι για τον εαυτό σου οποιαδήποτε στιγμή. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο, επίλεξε καθημερινά πράγματα και απλά, όπως το να μαγειρέψω κάτι που μου αρέσει σήμερα ή να περάσω μια όμορφη ημέρα στη δουλειά ή να γελάσω πολύ σήμερα με τους φίλους ή την οικογένεια μου. Μικρά πράγματα αρκούν.

Δες κι αυτό: Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου κάθε πρώι που ξυπνάς

#3: Βρες το δικό σου Ικιγκάι

Κατά τους Ιάπωνες, κάθε άνθρωπος έχει ένα ικιγκάι, έναν λόγο ύπαρξης. Ορισμένοι έχουν ήδη βρει το ικιγκάι τους με πλήρη συνείδηση αυτού κι άλλοι το κουβαλάνε μέσα τους, αλλά ακόμα το αναζητούν. Το ικιγκάι είναι η πλήρης συνείδηση του σκοπού, που για κάθε άνθρωπο είναι μοναδικός και περικλείει την απλότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, με εστίαση στο να ζεις και να χαίρεσαι τις απλές στιγμές της ζωής. Αναλύοντας τους τρόπους των αιωνόβιων Ιαπώνων για αισιόδοξη και δραστήρια ζωή, μας αποκαλύπτεται το πώς βρίσκουν το ικιγκάι, που δίνει νόημα στη ζωή τους και τους κάνει να ζουν εκατό χρόνια σε εξαιρετική φυσική κατάσταση. Άρα δεν έχεις τίποτα πιο απλό να κάνεις από το να διαβάσεις το βιβλίο και να προσπαθήσεις να βρεις το δικό σου μοναδικό ικιγκάι.

Να θυμάσαι πως η αίσθηση του σκοπού προσφέρει γαλήνη, αυτοπεποίθηση και μακροπρόθεσμη ευτυχία.

 

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.