ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

11 βήματα για να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά σου

Για να είσαι ευτυχισμένη στη δουλειά σου, δε χρειάζεσαι απλά ένα αφεντικό που δε θα σε καλεί ακατάλληλες ώρες ή αύξηση. Σύμφωνα με τον Srikumar Rao που έχει γράψει το "Happiness at Work", μπορείς να πηγαίνεις στο γραφείο με χαμόγελο ακόμα και αν δε συμβαίνουν τα παραπάνω.

“Εμείς δημιουργούμε την ευτυχία μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και το Forbes αναλαμβάνει να φιλτράρει όλη τη σοφία του Rao και να καταλήξει σε 11 βήματα που θα οδηγήσουν σε ευτυχία στον χώρο εργασίας.

1. ΠΕΣ ”ΟΧΙ” ΣΤΙΣ ΤΑΜΠΕΛΕΣ

Όταν σου συμβαίνει κάτι κακό, μην αυτομαστιγώνεσαι. Αντ’ αυτού, όταν κάνεις ένα λάθος, δέξου το χωρίς να κρίνεις τον εαυτό σου. Κάνε ό,τι πρέπει να κάνεις, αλλά μην παραδίδεις την ηρεμία σου στα χέρια μιας ατυχίας.

2. ΕΞΑΣΚΗΣΟΥ ΣΤΗΝ “ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ”

Ο Rao ορίζει την ακραία ανθεκτικότητα, ως την ικανότητα να αναρρώνεις γρήγορα από τις αντιξοότητες. Με λίγα λόγια, πιστεύει ότι το να αφήνεις πίσω τα λάθη και να μην επικεντρώνεσαι σε αυτά, θα σε κάνει πιο χαρούμενη.

3. ΑΣΕ ΤΙΣ ΚΑΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

Μην κρατάς κακίες. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά και αυτό είναι θέμα εξάσκησης. Αν αφήνεις στην άκρη τις άσχημες καταστάσεις του παρελθόντος, θα μπορέσεις να προχωρήσεις ευκολότερα μπροστά.

4. ΜΗ ΣΠΑΤΑΛΑΣ ΧΡΟΝΟ ΖΗΛΕΥΟΝΤΑΣ

Σύμφωνα με τον Rao, το να ζηλεύεις είναι σα να πιστεύεις ότι το σύμπαν είναι πολύ περιορισμένο και άρα δεν έχει αρκετό απόθεμα επιτυχίας για να πάρεις το δικό σου μερίδιο. Σκέψου ότι εκείνος που θα ζήλευες, έχει καταφέρει πράγματα που και εσύ θα καταφέρεις στη δουλειά αυτή ή σε κάποια άλλη.

5. ΒΡΕΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

Φυσικά και είναι δικαίωμα σου να φαντάζεσαι μια δουλειά με τέλειους συνεργάτες, τέλεια λεφτά, τέλειο ωράριο. Αλλά ο Rao προειδοποιεί ότι αντί να ψάχνεις την άψογη θέση, πρέπει να εστιάσεις στο πως βλέπεις την σημερινή σου κατάσταση. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι τον εαυτό σου ως έναν HR manager σε μια τράπεζα, προσδιόρισε τον ως κάποιον που βοηθάει άλλους υπάλληλους της τράπεζας για φέρνουν χρήματα στο σπίτι τους και να κάνουν αποταμίευση για το μέλλον.

6. ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ

Μη συνδέεσαι με ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή έχουν την Α ή την Β ιδιότητα. Επικοινώνησε με τους γύρω σου σε ανθρώπινο επίπεδο.

7. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

Τα περισσότερα προβλήματα που δε σε άφηναν να κοιμηθείς πριν 10 χρόνια, σήμερα έχουν εξαφανιστεί. Πολλά από αυτά που σε προβληματίζουν σήμερα, επίσης θα εξαφανιστούν στο μέλλον. Το να το αντιλαμβάνεσαι αυτό, σε βοηθάει να αποκτήσεις προοπτική

8. ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ ΤΑ “ΑΝ”

Μη λες “αν γίνω CEO θα είμαι χαρούμενη” ή “αν κάνω εκείνο θα είμαι τέλεια”. Σύμφωνα με τον Rao, δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να γίνεις ή να κάνεις, για να είσαι ευτυχισμένη.

9. ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα στα χέρια σου. Θα απογοητευτείς αν εστιάζεις υπερβολικά πολύ στο αποτέλεσμα και σε όσα ελπίζεις να καταφέρεις. Μεγαλύτερη ευχαρίστηση θα νιώθεις με τη σκέψη του πως θα καταφέρεις να φτάσεις εκεί.

10. ΣΚΕΨΟΥ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΥΡΩ ΣΟΥ

Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να μην εστιάζεις στον εαυτό σου, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά, αλλά ο Rao πιστεύει ότι θα γίνεις πιο ευτυχισμένος αν δεν το κάνεις.

11. ΑΣΕ ΤΟ ΜULTITASKING

O Rao πιστεύει ότι το multitasking μπαίνει εμπόδιο στην ευτυχία σου. Σύμφωνα με όσα γράφει, σημαίνει ότι κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, όχι και τόσο καλά. Προτείνει να απενεργοποιείς συσκευές που σε αποσυντονίζουν και να επικεντρώνεσαι σε μια δουλειά τη φορά.