ΥΠΝΟΣ

Χρειάζεσαι ακριβώς τόσες ώρες ύπνου για να καις γρηγορότερα λίπος

Πέρα από τη γυμναστική και τη δίαιτα, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος να κάψεις αποτελεσματικά λίπος. Ποιος είναι αυτός; Ο ύπνος! Ναι, κι εγώ σκέφτηκα πως τότε θα ήμασταν όλοι αδύνατοι, αλλά δεν ισχύει, αφού οι περισσότεροι δεν τον χρησιμοποιούμε σωστά.

Σύμφωνα με το National Sleep Foundation, το σώμα σου επιδιορθώνεται από μόνο του, απελευθερώνοντας ορμόνες ανάπτυξης ενώ κοιμάσαι. Αυτές οι ορμόνες, ενεργοποιούν τη σύνθεση των μυών και των πρωτεϊνών, αλλά και μια διαδικασία διάσπασης λίπους, η οποία ονομάζεται λιπόλυση.

Από τη στιγμή που οι ορμόνες ανάπτυξης βρίσκονται στην αιχμή τους τη νύχτα, το να μην κοιμάσαι αρκετά ή να διακόπτεις τον ύπνο σου, εμποδίζει αυτή την σημαντικότατη διαδικασία. Όταν για παράδειγμα κοιμάσαι τέσσερις με πέντε ώρες, μπορείς να οδηγηθείς πολύ εύκολα στην παχυσαρκία (η επιστήμη το λέει όχι εγώ).

Η λύση είναι να κοιμάσαι επτά με εννέα ώρες ιδανικά κάθε βράδυ, ώστε να συνεχίζει ο οργανισμός σου να καίει λίπος ενώ ξεκουράζεσαι. Δεν κοιμάσαι παραπάνω, ούτε λιγότερο, αλλά παρέχεις στο σώμα σου αρκετές ώρες ύπνου ώστε να αναπτυχθεί και να επιδιορθωθεί.