ΕΡΕΥΝΑ

9 πράγματα που “δουλεύουν” καλύτερα όταν τα κάνεις το βράδυ

shutterstock

Υπάρχουν κάποια πράγματα που, οι περισσότεροι λένε ότι, είναι πολύ καλύτερο να γίνονται πρωί (βλέπε σεξ ή ντους ή οποιαδήποτε δουλειά με υψηλές παραγωγικές απαιτήσεις), αλλά σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν κάποιες συνήθειες που -αν θέλεις- είναι πιο αποτελεσματικές όταν συμβαίνουν μετά το ηλιοβασίλεμα.

Δεν έχει να κάνει με το αν είσαι πρωινός ή βραδινός τύπος. Με το αν είσαι αναβλητική ή εντελώς ψυχαναγκαστική και δεν αφήνεις τίποτα να γίνει καθυστερημένα. Έχει να κάνει με το ότι ο οργανισμός και η ψυχοσύνθεσή σου «δέχονται» και απορροφούν καλύτερα τις θετικές επιδράσεις κάποιων συνηθειών το βράδυ.

Οk, προφανώς αν είσαι βραδινός τύπος αυτό το άρθρο θα σου αρέσει εκατό φορές περισσότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει και -γιατί όχι;- να διαμορφώσεις το πρόγραμμά σου αναλόγως. Και -που ξέρεις;- μπορεί τελικά να σου αρέσει περισσότερο έτσι.

Ποιες συνήθειες είναι καλύτερο να γίνονται βράδυ;

1. Το να τρως κρέας ή τυρί cottage

Αν δεν φας τίποτα για βράδυ (δηλαδή δύο με τρεις ώρες πριν πέσεις για ύπνο), κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα κοιμηθείς καλά. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει κάποιες τροφές που αξίζει να φας πριν τον ύπνο είναι το κρέας (δεν χρειάζεται να είναι κάτι βραδύ, ακόμα και 2-3 φέτες γαλοπούλα είναι καλή επιλογή) και το τυρί cottage. Γιατί; Πρόκειται για δύο τροφές που περιέχουν πολλή πρωτεΐνη και τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην ποιότητα του ύπνου). Αντιθέτως, το να φας λαχανικά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα αφού είναι πιθανό να σε φουσκώσουν.

2. Το να κάνεις μια βόλτα

Γιατί θα σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς τις πιεστικές σκέψεις της ημέρας που πέρασε, θα βελτιώσει την συνολική σου υγεία. Άσε που κατά τη διάρκεια μιας βόλτας είναι που σου έρχονται οι καλύτερες ιδέες ή λύσεις για όσα σε προβληματίζουν. 

3. Το να κάνεις σχέδια για το μέλλον

 

Ο Darren Hardy, συγγραφέας του βιβλίου The Compound effect υποστηρίζει ότι να σχεδιάζεις τη ζωή σου το βραδύ είναι πολύ πιο αποτελεσματικό απ’ ό,τι το πρωί που βιάζεσαι και δεν είσαι σε κατάσταση ηρεμίας.

4. Το να ανοίγεις τα παράθυρα του σπιτιού

Αυτό που θα διαβάσεις δεν αφορά την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, αλλά το μεταβολισμό σου. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει λίπος. Λευκό λίπος (είναι αυτό που συγκεντρώνεται στις αποθήκες λίπους). Μέσα μας όμως έχουμε άλλο ένα είδος λίπους, το καφέ λίπος το οποίο λειτουργεί σαν πηγή ενέργειας. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι το λευκό λίπος μπορεί να μετατραπεί σε καφέ με την πτώση της θερμοκρασίας του χώρου, βελτιώνοντας έτσι το μεταβολισμό.

Άνοιξε το παράθυρο του δωματίου σου και άφησε το ανοιχτό όχι μέχρι να παγώσει, αλλά τόσο όσο ώστε να μπει κρύος αέρας και να δροσίσει την ατμόσφαιρα.

5. Το ζεστό ντους ή αφρόλουτρο

Παρά τα όσα λέγαμε στην αρχή, ένα ζεστό ντους δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν το ρολόι δείχνει π.μ. διότι αντί να σε ξυπνήσει, θα σε κοιμίσει. Αντιθέτως, αν μιλάμε σε όρους μ.μ. είναι και ένας φανταστικός τρόπος να χαλαρώσεις και να κοιμηθείς καλύτερα.

6. Το να κάνεις γιόγκα ή διαλογισμό

 

Η απογευματινή ή βραδινή γιόγκα, με την προυπόθεση ότι γίνεται με χαλαρούς ρυθμούς, βοηθά να βάλεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε τάξη, να απελευθερώσεις την πίεση της ημέρας και να προετοιμαστείς για την επόμενη. Την ίδια στιγμή, ο διαλογισμός είναι ό,τι πρέπει προκειμένου να ηρεμήσεις το, γεμάτο πληροφορίες, εικόνες και σκέψεις από την ημέρα, μυαλό σου και να προετοιμάστεις νου και πνεύμα για έναν ήρεμο και βαθύ ύπνο χωρίς παρεμβολές του μυαλού σου.

7. Το να διαβάζεις

 

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Sussex έχουν αποδείξει ότι το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις αφού το να «μπαίνεις» σε έναν διαφορετικό, φανταστικό κόσμο σε βοηθά να απαλλαγείς από το άγχος της καθημερινότητας, καλύτερα κι από το να πιεις το πιο χαλαρωτικό τσάι του κόσμου ακούγοντας ήχους από κύματα. Έξι λεπτά διαβάσματος είναι αρκετά για να «ρίξουν» τα επίπεδα του στρες και να σε βάλουν σε mood χαλάρωσης.

Extra info: Αν διαβάζεις για εξέτάσεις επίσης είναι καλύτερο να το κάνεις το βράδυ, αφού, σύμφωνα με έρευνες, αποστηθίζεις καλύτερα εκείνες τις ώρες.

8. Το να βουρτσίζεις τα μαλλιά σου

Είναι ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγείς από τα νεκρά κύτταρα, τη σκόνη και την έξτρα λιπαρότητα που έχει το τριχωτό της κεφαλής. Παράλληλα, ένα ήπιο μασάζ με τη βούρτσα βοηθά στο να μεταφερθεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στις ρίζες των μαλλιών. Αποτέλεσμα; Περισσότερα πρωινά με λαμπερά μαλλιά και λιγότερα bad hair days.

9. Το να τρως ένα ακτινίδιο

 

Η πλειονότητα των ανθρώπων που ξέρω (ανάμεσά τους κι εγώ φυσικά) προτιμούν να τρώνε φρούτα το πρωί, αλλά υπάρχουν κάποια που αξίζει περισσότερο να είναι μέρος της βραδινής σου διατροφής. Ανάμεσα σε αυτά είναι το ακτινίδιο. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας της Αμερικής, τρώγοντας 2 ακτινίδια μια ώρα πριν πέσεις για ύπνο, τουλάχιστον για ένα μήνα, θα σε βοηθήσει να κοιμάσαι πιο γρήγορα και πιο βαθιά.

Αυτό γιατί οι βιταμίνες Ε και C που περιέχει ρυθμίζουν τις νευρικές ενώσεις του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για να μας εξασφαλίσουν έναν ποιοτικό ύπνο.