FITNESS

Πώς θα χάσεις περισσότερες θερμίδες περπατώντας

Το περπάτημα δεν είναι μόνο αυτό που αναγκαστικά κάνεις κάθε μέρα για να φτάσεις σε κάθε κοντινή απόσταση- είτε είναι μέχρι το μπάνιο- είτε μέχρι τη στάση του λεωφορείου. Πρόκειται για έναν πολύ ασφαλή τρόπο να γυμναστείς, να τονώσεις τον οργανισμό σου και να επωφεληθείς από την κίνηση, χωρίς να καταπονήσεις το σώμα σου. Κι αν έχεις μείνει ακόμα με την εντύπωση ότι με το περπάτημα δεν χάνεις, ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς.

Οι άνθρωποι που παίρνουν συχνούς περιπάτους ζύγιζουν λιγότερο απ’ όσους προτιμούν άλλα είδη δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση ή η ποδηλασία. Συγκεκριμένα μία ώρα περπάτημα κάθε μέρα μειώνει το λίπος της κοιλιάς κατά 20%- που μόνο λίγο δεν το λες- σε διάστημα 14 εβδομάδων. Ωστόσο, ακόμα και για το περπάτημα, τον πιο απλό τρόπο σωματικής άσκησης, ισχύουν κανόνες, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό.

To περπάτημα, το οποίο προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια, δυναμώνει τα κόκκαλά σου, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, αποδίδει ακόμα πιο πολύ στην απώλεια βάρους αν γίνεται σωστά, κι αυτό σημαίνει, αν γίνεται με ρυθμό και τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα. Όπως καταλαβαίνεις, μπορεί να μην σ’ εξαντλεί σαν γυμναστική, αλλά απαιτεί διάρκεια κι επαναληψιμότητα. Και πάνω απ’ όλα, δυναμικό, σταθερό ρυθμό.

Δοκίμασε να περπατήσεις στη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, σαν να προσπαθείς να προσπεράσεις κάποιον, χωρίς όμως να τρέξεις, αλλά αποκλειστικά βαδίζοντας. Το ίδιο θα κάνεις αν η άσκηση γίνεται στον διάδρομο. Εννοείται πως μ’ αυτόν τον τρόπο θα κουραστείς πιο πολύ, αλλά σίγουρα θα δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα με μια μορφή άσκησης που σέβεται το σώμα σου και δεν σε καταπονεί υπερβολικά. Και να θυμάσαι: ό,τι κάνεις, να το κάνεις με τα σωστά αθλητικά παπούτσια.