ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Τρέξιμο το καλοκαίρι: Οι σωστοί τρόποι προφύλαξης

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για τα απίστευτα οφέλη που σου χαρίζει το τρέξιμο και πως αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τρόπους άσκησης και προστασία της υγείας. Ταυτόχρονα όμως, εκτίθεσαι στις συνθήκες του καιρού, στον ήλιο, στην υγρασία, τη μόλυνση και σε όλα αυτά που μπορούν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς σου. Τώρα το καλοκαίρι που η θερμοκρασία ανεβαίνει επικίνδυνα, η ασφάλειά σου γίνεται ακόμα πιο σημαντική και πρέπει να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα προτού φύγεις από το σπίτι (ή για να κρίνεις ότι δεν πρέπει να βγεις).

 

Τσέκαρε τη θερμοκρασία

Ωραίο το τρέξιμο, αλλά είναι καλό να έχουμε ένα φίλτρο για το πότε είναι εντάξει να το κάνουμε και ποια είναι τα προσωπικά μας όρια στη ζέστη. Έλεγξε λοιπόν τη θερμοκρασία και τα επίπεδα υγρασίας. Όσο υψηλότερη είναι η υγρασία, αυξάνεται και η ζέστη που νιώθεις (που είναι υψηλότερη από την αναγραφόμενη). Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείς να πας για τρέξιμο σε ένα κλειστό στάδιο.

Δες κι αυτό: Οι 5 λόγοι που θα σε πείσουν να αρχίσεις το τρέξιμο, αμέσως

Ενυδατώσου

Όταν δεν πίνεις πολλά υγρά σε μία πολύ ζεστή ημέρα, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Οργάνωσε εκ των προτέρων τη διαδρομή που θα ακολουθήσεις και πάρε μαζί σου νερό. Πίνε 120 ml ανά 20 λεπτά και φυσικά μην ξεχάσεις να ενυδατωθείς αμέσως μετά το τέλος του τρεξίματος. Αν τρέξεις για πολλή ώρα, μπορείς να πιεις υγρά που βασίζονται στους ηλεκτρολύτες ώστε να αναπληρώσεις αυτά που έχασες.

Η σωστή περιβολή

Αν πρέπει να επιλέξεις πρακτικότητα ή μόδα, διάλεξε το πρώτο. Τα ρούχα του τρεξίματος δεν πρέπει να είναι πολύ στενά και το ύφασμα πρέπει να είναι ελαφρύ και να «αναπνέει». Μόνο έτσι νιώθεις δροσιά και δεν ιδρώνεις εύκολα στο καλοκαιρινό σου τρέξιμο.

Διάλεξε το σωστό καπέλο

Αν και θεωρείς ότι όλα τα καπέλα σε προστατεύουν από τον ήλιο, κάποια μπορεί να σου προκαλέσουν υπερθέρμανση στην περιοχή του κεφαλιού. Διάλεξε λοιπόν αυτό που έχει φτιαχτεί για γυμναστική, όπως εκείνα που έχουν γείσο για να μη σε «χτυπάει» ο ήλιος αλλά αφήνουν ακάλυπτο το κρανίο.

Διάβασε κι αυτό: Σου αρέσει το τρέξιμο; Αυτή η κίνηση θα σου χαρίσει δυνατά γόνατα και (bonus) συγκλονιστικούς μηρούς

Φόρα τα καλύτερα αθλητικά παπούτσια

Ξέχνα τα υποδήματα που είναι κατάλληλα μόνο για βόλτες. Το τρέξιμο χρειάζεται τα σωστά αξεσουάρ, ειδικά όταν το κάνεις σε σκληρές επιφάνειες. Πρέπει να είναι ελαφριά και να απορροφούν τους κραδασμούς.

Πάνω απ’ όλα αντηλιακό

Δε φοράμε αντηλιακό μόνο όταν ξεκινάμε για την παραλία. Βάλε υψηλή προστασία (30+ SPF), τουλάχιστον μισή ώρα πριν βγεις από το σπίτι και φρόντισε να το ανανεώνεις, εάν σκοπεύεις να τρέξεις για αρκετή ώρα. Προστατεύουμε το δέρμα μας από τις ακτίνες UV και διατηρούμε τη νεανική του όψη για πολλά χρόνια ακόμα.