FITNESS

To νέο fitness trend λέγεται “plogging” και συνδυάζει τρέξιμο με καθάρισμα των δρόμων

Shutterstock

Σου αρέσει το τρέξιμο; Αγαπάς το περιβάλλον; Σου αρέσει να ακολουθείς τα fitness trends; Αν απάντησες καταφατικά σε τουλάχιστον δύο από τις τρεις ερωτήσεις, την επόμενη φορά που θα βγεις για τρέξιμο φρόντισε να πάρεις και μια σακούλα* μαζί σου.

Ονομάζεται plogging και έρχεται από την Σουηδία όπου όλα κυλούν με την ίδια ηρεμία που συμβαίνει και στη χώρα από το παιδικό Μικρό μου πόνυ και στόχος αυτής της τάσης είναι να γυμναστείς και, ταυτόχρονα, να κάνεις μια καλή πράξη για το περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη.

Η λέξη «plogging» έχει προκύψει ενώνοντας μαζί τις λέξεις «plocka upp» (μη με ρωτήσεις πώς προφέρεται) που σημαίνει «μαζεύω από κάτω» και «jogging» που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει.

Σαν τάση ξεκίνησε το 2016 (δεν ξέρουμε από ποιον, αλλά μάλλον από κάποιον με πολύ έντονες περιβαλλοντικές ανησυχίες) αλλά πολύ σύντομα εξαπλώθηκε και στον υπόλοιπο πλανήτη (το δυτικό τουλάχιστον) λόγω της ανησυχητικά αυξημένης συγκέντρωσης πλαστικών απορριμάτων στους ωκεανούς. Αν έχεις πάρει ποτέ μέρος στον καθαρισμό παραλίας, θα σου το θυμίσει λίγο. Μόνο που θα τρέχεις κιόλας. 

 

Έτσι, το plogging είναι μια μορφή τρεξίματος που συνδυάζει τρέξιμο με μάζεμα σκουπιδιών. Ναι, σωστά διάβασες. Το μάζεμα σκουπιδιών που υπάρχουν κάτω στο δρόμο (γιατί ξεκίνησε από την Σουηδία δεν καταλαβαίνω όμως. Αφού εκεί οι δρόμοι είναι λες και τους έχουν μόλις σφουγγαρίσει). 

Keep an eye for our JP jogging club now inspired by the Scandinavian act of 'Plogging', cleaning up a neighbourhood near you, all in stride. #plogging #jogging #josephpiercesbar #leith #edinburgh #envirmoment

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Boda Bar (@bodabaredinburgh) στις

 

Όπως καταλαβαίνεις δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο σε αυτή τη διαδικασία. Τρέχεις και όπου συναντάς σκουπίδι, σκύβεις και μαζεύεις. Αρκετά απλό, έτσι; Tip! Στο σκύψιμο για το μάζεμα μπορείς (και προτείνεται) να κάνεις squat (βαθύ κάθισμα)!

 

Στην Αθήνα (όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα) -δυστυχώς- υπάρχουν πολλές περιοχές πρόσφορες για plogging. Άσε που με αυτό τον τρόπο όχι απλώς γυμνάζεσαι, αλλά προσφέρεις κάνοντας λίγο καλύτερη και πιο καθαρή τη ζωή πολλών ανθρώπων γύρω σου. Και η προσφορά είναι βασικό κλειδί για την ευτυχία. Όλοι το ξέρουν αυτό.