ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Αν περπατάς κάθε μέρα και δε χάνεις βάρος, δες τι κάνεις λάθος

Το περπάτημα έχει πολυάριθμα οφέλη, και μεταξύ αυτών την απώλεια κιλών. Αν όμως έχει εντάξει το περπάτημα στη ζωή σου σε καθημερινή βάση και δε βλέπεις καμία αλλαγή στο σώμα σου, αυτό σημαίνει ότι δεν καις αρκετές θερμίδες, εξηγούν οι ειδικοί. Αν και οι περισσότεροι συστήνουν να το κάνουμε μισή ώρα κάθε μέρα, αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3.000-5.000 βήματα, ανάλογα με το πόσο γρήγορα περπατάς. Η προπονήτρια Jennifer Giamo μας συστήνει να κάνουμε τουλάχιστον 10.000 βήματα την ημέρα και, αν είναι δυνατόν, ακόμα περισσότερα.

 

Η σημασία της ταχύτητας

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Καρδιάς μας ενημερώνει ότι 30 λεπτά μέτριας έντασης, 5 φορές την εβδομάδα, κάνουν καλό στην καρδιά, ειδικά όταν ανεβαίνουν οι χτύποι της καρδιάς έως και 50%. Αν θες να δεις αποτελέσματα, πρέπει να ανεβάσεις κι άλλο τους χτύπους και να περπατάς γρήγορα χωρίς να χαζεύεις στο κινητό σου. Λειτουργεί όπως και με τη γυμναστική. Πρέπει να εναλλάσσεις την ταχύτητα ώστε να μη συνηθίζεις το μεταβολισμό σου σε ένα συγκεκριμένο ρυθμό, σου εξηγεί η Giamo. Μπορείς να δοκιμάζεις ανηφόρες, κατηφόρες και να επιταχύνεις.

Δες κι αυτό: Γυμναστική στην παραλία: Χάσε κιλά με αερόβιο πρόγραμμα μέσα στη θάλασσα

Πόσες θερμίδες καταναλώνεις;

Η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο στην απώλεια βάρους. Εκτός από το περπάτημα, θα πρέπει να δίνεις προσοχή στο τι και πόσο τρως. «Τείνουμε να υπερτιμούμε το πόσες θερμίδες καίμε στην άσκηση και να υποτιμούμε το πόσες πολλές θερμίδες καταναλώνουμε. Όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από όσες καίμε, δεν πρόκειται να χάσουμε βάρος», εξηγεί η διατροφολόγος Sarah Rueven. O μέσος άνθρωπος καίει περίπου 100 θερμίδες ανά ενάμιση χιλιόμετρο που μεταφράζεται σε ένα μεγάλο μήλο (για να το καταλάβεις από τη διατροφική σκοπιά). Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι όταν επιβραβεύουμε τον εαυτό μας με περισσότερο φαγητό ή με πρόχειρες επιλογές που σου δίνουν πολλές θερμίδες.

Δεν αρκεί μόνο να περπατάς

Μπορείς να περπατάς καθημερινά αλλά να προσθέσεις προγράμματα ενδυνάμωσης, που θα κάνεις 2 φορές την εβδομάδα. Τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν όταν συνδυάζεις την αερόβια με την προπόνηση ενδυνάμωσης, που σε βοηθά στο χτίσιμο του μυικού συστήματος, άρα και στην καύση λίπους.

Διάβασε κι αυτό: Ποδήλατο: Τι γυμνάζει ακριβώς και πόσες θερμίδες μπορείς να κάψεις

Το περπάτημα σου κάνει καλό

Μην το βλέπεις μόνο σαν μέσο άσκησης (αν και είναι). Είναι καλό για την υγεία των οστών, της καρδιάς, των μυών και του μυαλού. Σου φτιάχνει τη διάθεση και είναι ένας σπουδαίος τρόπος να ανακουφιστείς από το άγχος σου. Μπορείς να το κάνεις με παρέα, μόνη με μουσική στα αυτιά αλλά και να διαλογιστείς ενώ τρέχεις.