FITNESS

Το είδος γυμναστικής που επιβραδύνει τα σημάδια της γήρανσης. Για πάντα νέα

Είναι όλες τους ωφέλιμες και ευεργετικές για το σώμα και το πνεύμα σου. Γυμναστική, ένα κεφάλαιο ανεξάντλητο, που μας αφορά, αν θέλουμε να ζούμε αλλά και να γερνάμε καλά. Όσον αφορά στο τελευταίο, ο παράγοντας «αντιγήρανση» επηρεάζεται από έναν συγκεκριμένο τύπο σωματικής άσκησης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση European Heart Journal.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η αερόβια άσκηση είναι το κοινό μυστικό που καθυστερεί τα σημάδια του γήρατος και μας βοηθάει να μεγαλώνουμε όμορφα. Ο λόγος; δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία, το γρήγορο βάδην και η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης εμποδίζει τη γήρανση να επιδράσει με ταχύτητα στα κύτταρά μας.

Μάλιστα, η προπόνηση με βάρη, παρά τα πολύ σημαντικά οφέλη της στο ανθρώπινο σώμα, δεν είχε να επιδείξει την ίδια επίδραση σε επίπεδο αντιγήρανσης με βάση την εν λόγω έρευνα. Οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη μεγάλη διαφορά κι εδώ. Τα δραστήρια άτομα, εκείνα που αγαπούν την κίνηση, είναι πιο υγιείς, οι μύες τους λειτουργούν καλύτερα και εμφανίζουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας. Ωστόσο, το πώς γίνεται αυτό ακριβώς σε μοριακό επίπεδο και η άσκηση παρατείνει τα νιάτα, εξακολουθεί σε σημεία να μην είναι ακόμα σαφές κι άρα γνωστό. Παλιότερες έρευνες είχαν δείξει πως η άσκηση μεταβάλλει τη λειτουργία κάποιων γονιδίων, μυών αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν κάποιοι ερευνητές, η αντιγηραντική επίδραση της άσκησης εντοπίζεται στα τελομερή, μια μορφή πρωτεϊνών που κρατούν τα χρωμοσώματα σε καλή κατάσταση, επιβραδύνοντας τη γήρανση. Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής αρκούν ώστε τα τελομερή να βελτιωθούν. Η ένταξη της αερόβιας άσκησης στην καθημερινότητά σου είναι μία απ’ αυτές που οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα.

Το απογευματάκι μην κανονίσεις καφέ, έχεις να πας αερόμπικ.