FITNESS

Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις αν γυμνάζεσαι για να χάσεις βάρος

Unsplash

Ένα από τα βασικότερα κίνητρα που μας κάνει να παίρνουμε τους δρόμους τρέχοντας και να πέφτουμε οριζοντίως στο χαλάκι του pilates, είναι το αδυνάτισμα. Λίγο ή πολύ, η απώλεια βάρους, λίπους και πόντων αποτελούν έναν από τους σκοπούς μιας προπόνησης για πολλές και πολλούς που έχουν την άσκηση στη ζωή τους.

Αν λοιπόν ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία, μετά βεβαιότητας έχεις αναρωτηθεί ποιο είναι τέλος πάντων εκείνο το είδος της γυμναστικής που συμβάλλει πιο αποτελεσματικά σε μία πιο «μαζεμένη», καλογυμνασμένη σιλουέτα. Κι ενώ για «αιώνες» η απάντηση ήταν η αεροβική άσκηση, στην πορεία αυτό ανατράπηκε με την απενοχοποίηση της προπόνησης με βάρη.

Τελικά στ’ αλήθεια χάνεις βάρος όταν γυμνάζεσαι;

Σήμερα, οι μελέτες αναφέρουν πως η έντονη αερόβια για σύντομο χρόνο, η διαλειμματική άσκηση υψηλής έντασης και η προπόνηση μυικής ενδυνάμωσης μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά στην απώλεια βάρους. Σ’ αυτό όμως το σημείο γίνεται μια μεγάλη παρεξήγηση. Τίποτα δεν μπορεί να χαθεί αποκλειστικά με τη γυμναστική. Ένα από τα λάθη που κάνουμε είναι πως ταυτίζουμε το αδυνάτισμα με τη φυσική δραστηριότητα, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που έχει αποδειχθεί είναι πως για τα άτομα που γυμνάζονται τακτικά η σωματική άσκηση λειτουργεί ως σταθεροποιητής του βάρους τους.

Αυτό που επίσης ισχύει είναι πως πράγματι, όταν ένα σώμα αρχίζει να γυμνάζεται, ενδεχομένως να ανταποκριθεί κατά το ιδεατό και να παρατηρηθεί απώλεια, αλλά όχι για πολύ. Ωστόσο, αυτό που ισχύει είναι πως α. Δεν υπάρχει ιδανικό είδος γυμναστικής για όλους, αφού για τον καθένα λειτουργεί και κάτι άλλο και β. Αν σκοπός είναι η απώλεια βάρους, οι παράγοντες στους οποίους πρέπει να εστιάσεις κυρίως είναι η σωστή διατροφή, ο ποιοτικός, επαρκής ύπνος και η αποφυγή φαρμάκων που ενδεχομένως να επηρεάζουν το βάρος.

Συμπληρωματικά φυσικά, η γυμναστική θα έρθει να ολοκληρώσει ό,τι «χτίζεται» με βάση τα παραπάνω και πάνω απ’ όλα θα συμβάλλει στο να είμαστε υγιείς, γεροί και να έχουμε καλή διάθεση.