FITNESS

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να προσέχεις αν πηγαίνεις γυμναστήριο

Η γυμναστική κάνει καλό στην υγεία, αυτή είναι μία διαπίστωση πολλάκις επιβεβαιωμένη. Ωστόσο, αν γυμνάζεσαι σ' έναν χώρο όπου οι κανόνες υγιεινής δεν τηρούνται κατά γράμμα, ο παραπάνω κανόνας επιδέχεται μιας κάποιας αμφισβήτησης.

Γυμναστήριο, ο χώρος όπου καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι ιδρώνουν για ένα κορμί, μια φυσική κατάσταση, μια ζωή χαρισάμενη. Ιδρώνουν είπα και εν προκειμένω κυριολεκτώ. Πάνω στους διαδρόμους, τα ελλειπτικά, τα βάρη χύνεται πολύς ιδρώτας. Χέρια πιάνουν αυτό που μόλις κάποιος άφησε, γυμνά μπουτάκια κάθονται εκεί που μέχρι πρότινος καθόταν ένας άγνωστος κι έδινε πόνο. Το γυμναστήριο είναι γεμάτο βακτήρια, τα οποία όμως δεν προκύπτουν μόνο από τον ιδρώτα του ασκούμενου, αλλά κι από την έλλειψη καθαριότητας γενικώς. Δεν τα λέω εγώ, οι έρευνες.

Το site αθλητικού εξοπλισμού FitRated.com ζήτησε και πήρε δείγμα από 27 όργανα σε 3 μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων. Τα πήγε για ανάλυση και αυτό που βγήκε δεν είναι πολύ ευχάριστο. Σετ και φύγαμε για ντους. Στα ελεύθερα βάρη εντοπίστηκαν γύρω στα 1.1 εκατομμύρια βακτήρια ανά 0,00064 τ.μ., που είναι περισσότερα από εκείνα που πάνε και φωλιάζουν στη λεκάνη μιας οικιακής τουαλέτας. Τα στατικά ποδήλατα και οι διάδρομοι πάλι είχαν 7.752 φορές περισσότερα βακτήρια από την ίδια τουαλέτα. Ιχ.

Όπως επισημαίνεται ωστόσο, τα περισσότερα από τα βακτήρια αυτά δεν είναι βλαβερά αν ακουμπήσεις την επιφάνεια στην οποία έχουν στριμωχτεί. Όπως και να ‘χει, πετσετούλα, γαντάκια για τα βάρη, συχνές επισκέψεις στο μπάνιο για να πλένουμε χεράκια και αμέσως μετά την προπόνηση στο ντους με γοργό βήμα.