ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Θέλεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης; 7 συμβουλές για να ξεκινήσεις με ασφάλεια το τρέξιμο

Κάθε μαμά θέλει να απαλλαχθεί από τα κιλά της εγκυμοσύνης λίγους μήνες αφότου γεννήσει, αλλά πρέπει να κάνεις υπομονή και να πάρεις το χρόνο σου. Το τρέξιμο είναι ιδανική μορφή αερόβιας άσκησης αλλά θέλει προσοχή, ώστε να μην υπάρξουν τραυματισμοί στο σώμα, τώρα που γίνονται διάφορες ορμονικές αλλαγές. Τι πρέπει να θυμάσαι προτού ξεκινήσεις το τρέξιμο, τώρα που ετοιμαζόμαστε για το φθινόπωρο και οι θεμροκρασίες είναι πιο ευνοικές;

 

Με το δικό σου ρυθμό

Ο προπονητής τρεξίματος Bobby Holcombe σε ενημερώνει ότι κάθε επαναφορά είναι διαφορετική αλλά γενικά σε συμβουλεύει να επιβραδύνεις τους ρυθμούς σου. Μπορείς να ξεκινήσεις με το περπάτημα, ένα μήνα μετά τον τοκετό αργά, αυξάνοντας λίγο τις αποστάσεις κάθε εβδομάδα. Αν μετά τις 6 εβδομάδες νιώθεις άνετα, μπορείς να συνεχίσεις με χαλαρό jogging. Ο Holcombe υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που αθλούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επανέρχονται πιο γρήγορα μετά τον τοκετό.

Άκου το σώμα σου

Αν νιώθεις άβολα με οτιδήποτε, μην το πιέζεις. Κάνε ένα διάλειμμα για δύο ημέρες και ξαναμπές με το δικό σου ρυθμό. Αν νιώθεις κάποιο είδος πόνου, απευθύνσου στο γιατρό σου. Όταν ξεκινήσεις, παρατήρησε τους καρδιακούς παλμούς και φρόντισε να είναι σε σημείο όπου θα μπορείς να κάνεις διάλογο χωρίς να ξεμένεις από ανάσες.

Διάβασε κι αυτό: Η γυμναστική που θα κάνεις αν δεν έχεις χρόνο αλλά θες να κάψεις λίπος

Πάρε ασβέστιο

Αν θηλάζεις, έχεις ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη το ασβέστιο με 1.000 mg την ημέρα. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι το γάλα, ενώ μπορείς να συμβουλευτείς το γιατρό σου για το αν χρειάζεται να λάβεις κάποιο συμπλήρωμα.

Ενυδατώσου

Το ασβέστιο είναι σημαντική πηγή ενέργειας αλλά η ενυδάτωση είναι η μεγαλύτερη ανάγκη που έχει το σώμα σου σε κάθε συνθήκη. Φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, ή περισσότερο αν θηλάζεις, ώστε να αναπληρώνεις τα υγρά που χάνεις.

Δυνάμωσε τον κορμό

Αν έχεις δυνατό κορμό, αποφεύγει αρκετά είδη τραυματισμών. Αν και είναι δύσκολο να βρεις το χρόνο να γυμναστείς, βοηθά να κάνεις ασκήσεις στο πάτωμα, ενώ παίζεις με το μωρό. Αφιέρωσε ένα με δύο λεπτά για κάθε άσκηση ώστε να επανέλθεις πιο γρήγορα και να βγεις εύκολα για τρέξιμο.

Δες κι αυτό: Αν περπατάς κάθε μέρα και δε χάνεις βάρος, δες τι κάνεις λάθος

Μην ξεχνάς το πυελικό έδαφος

Οι ασκήσεις Κέγκελ προστατεύουν την περιοχή και δεν κινδυνεύεις να πάθεις ακράτεια ενώ τρέχεις. Φρόντισε να κάνεις 30-50 Κέγκελς την ημέρα, με ένα συνδυασμό διαστολών μικρής και μεγάλης διάρκειας.

Βάλε τα σωστά ρούχα

Φρόντισε να βάλεις το σωστό νούμερο αθλητικών, γιατί το πόδι τείνει να μεγαλώνει λίγο μετά τον τοκετό και απόφυγε αυτά που είναι φθαρμένα. Επίσης, χρειάζεσαι μεγάλη υποστήριξη στήθους, οπότε πάρε ένα καλό αθλητικό σουτιέν που είναι κατάλληλο για το τωρινό μέγεθος.