ΕΡΕΥΝΑ

Η αναπάντεχη διαφορά μεταξύ γυναικών και αντρών, σύμφωνα με την επιστήμη. Όλα είναι στο μυαλό

Το ότι είμαστε ίσοι δε σημαίνει ότι είμαστε και ίδιοι. Όλες κι όλοι είμαστε ξεχωριστοί και ευρύτερα, υπάρχουν ορισμένες διαφορές που μας κάνουν ακόμα πιο ιδιαίτερες-ους, διαμορφώνοντας την αλληλεπίδραση των φύλων σαν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι. Μια τέτοια διαφορά, βιολογικού επιπέδου, επεσήμανε μόλις μία νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία, ο γυναικείος εγκέφαλος είναι πιο νέος σε σχέση με τον αντίστοιχο ενός άντρα, στην ίδια ακριβώς ηλικία. Μένουμε πάντα παιδιά.

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences” και εστίασε στη μεταβολική ηλικία του εγκεφάλου 205 ενηλίκων με τυπική εγκεφαλική λειτουργία, ηλικίας 20-82 ετών, εστιάζοντας στη ροή του αίματος, την κατανάλωση οξυγόνου και τη δράση της γλυκόζης. «Βρήκαμε ότι ο μηχανισμός μάντευε νεότερες ηλικίες για τις γυναίκες με βάση την εικόνα του εγκεφάλου τους σε σχέση με την πραγματική τους», επισημαίνει ο Manu Goyal, επικεφαλής της μελέτης και καθηγητής Ραδιολογίας και Νευρολογίας του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Για την ακρίβεια, ο γυναικείος έδειχνε 3.8 χρόνια νεότερος από εκείνον των συνομήλικων αντρών, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φύλο παίζει ρόλο στον τρόπο που γερνάει ο εγκέφαλος και πως ο μεταβολισμός του εγκεφάλου των γυναικών κινείται σε πιο υψηλές ταχύτητες. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, ο υψηλότερος εγκεφαλικός μεταβολισμός προστατεύει από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Alzheimer. Από την άλλη, παρά το γεγονός ότι τα νέα ακούγονται πολύ ευχάριστα για τις γυναίκες, ο παράγοντας «εμμηνόπαυση» επιβαρύνει ιδιαίτερα τον οργανισμό από μια ηλικία και μετά, γι’ αυτό και οι προαναφερόμενες παθήσεις είναι unisex από μια προχωρημένη ηλικία κι έπειτα.

Επ, που πας; Εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;