ΕΡΕΥΝΑ

Είσαι σίγουρη πως θα επέλεγες να ζήσεις για πάντα;

«Να τα χιλιάσεις» σου εύχονται φίλοι και γνωστοί στα γενέθλιά σου. Τρως μπρόκολα και ρόδια, τροφές αντιοξειδωτικές, που καθυστερούν το γήρας. Κόβεις το κάπνισμα για να ζήσεις παραπάνω. Τρέχεις καθημερινά και πας με τις σκάλες γιατι η σωματική άσκηση είναι βασική προϋπόθεση της μακροζωίας. Ωστόσο, με το χέρι στην καρδιά, είσαι σίγουρη πως αν είχες την ευκαιρία να ζεις για πάντα, θα το επέλεγες;

Σύμφωνα πάντως με μία νέα βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Νew Scientist, μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους θα έλεγε «ναι» σε μία ζωή χωρίς τέλος.

Οι συμμετέχοντες ενήλικες, 2.026 τον αριθμό, απάντησαν βέβαια «εκ του ασφαλούς» αφού προς το παρόν δεν διαφαίνεται ούτε στο πιο μακρινό σημείο του ορίζοντα ένα τέτοιο σενάριο. Τουλάχιστον η πλειοψηφία, κατά 58% συμφώνησε στο ότι η επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής είναι μία θετική εξέλιξη.

Ωστόσο, το 44% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πρέπει να αποδεχθούμε τη φυσική διάρκεια της ζωής μας και άρα το δεδομένο ότι αυτή κάποια στιγμή τελειώνει. Το 30% δήλωσε πως πιθανώς να εξέταζε το ενδεχόμενο να ζήσει για πάντα, κι εμείς φανταζόμαστε ανθρώπους που κοιτάζουν αυτό το σενάριο από μία κάποια απόσταση. Μόλις το 21% δήλωσε πως η αιώνια ζωή θα ήταν κάτι που πολύ πιθανά ή σίγουρα θα αποδέχονταν.

Και κάπως έτσι η υπεροχή του «για πάντα» αμφισβητείται όχι μόνο για τον έρωτα αλλά και την ύπαρξή μας την ίδια.