FITNESS

O πιο απλός τρόπος για να καις περισσότερο λίπος στο γυμναστήριο

Άλλο καύση λίπους, άλλο καύση θερμίδων θα σου πει ένας επαγγελματίας της διατροφής και της άσκησης και θα σου εξηγήσω αμέσως ποια είναι διαφορά ανάμεσα στις δύο απώλειες. Όταν γυμνάζεσαι το πρώτο πράγμα που καις είναι θερμίδες που προέρχονται από υδατάνθρακες, κι αυτό γιατί είναι η πρώτη διαθέσιμη ομάδα ενέργειας (αν τρως σωστά). Είναι οι ίδιες θερμίδες αυτές, που όταν δεν κάνεις καύσεις, αποθηκεύονται ως λίπος.

Η φιλοσοφία του fitness υπαγορεύει πως το αποθηκευμένο λίπος καταπολεμάται πιο αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια μιας χαμηλής ή μέτριας έντασης προπόνησης. Η άσκηση υψηλής έντασης, όπως είναι το τρέξιμο για πολλή ώρα, δεν καίει λίπος, αλλά ενέργεια που έρχεται από τους υδατάνθρακες, όπως και μυική μάζα. Όταν χάνεις μυική μάζα, ο μεταβολισμός σου πέφτει πράγμα που σημαίνει πως αναπόφευκτα παίρνεις πίσω το λίπος που έχασες και ακόμα περισσότερο όταν γυρίσεις σε κανονικούς ρυθμούς φαγητού.

Τι πρέπει να κάνεις λοιπόν για να καις λίπος και όχι κάτι άλλο; Πώς, πότε και τι πρέπει να τρως; Ιδού οι απορίες.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Φυσιολογίας έβαλε στο μικροσκόπιο την επίδραση του πρωινού γεύματος στην καύση του λίπους μέσα από μία προπόνηση χαμηλής έντασης. Στην έρευνα αυτή κάποιοι είχαν φάει πρωινό 600 θερμίδων 2 ώρες πριν την προπόνηση και κάποιοι δεν είχαν φάει τίποτα προηγουμένως.

Η πρώτη ομάδα έκαψε ελαφρώς περισσότερες θερμίδες, η δεύτερη έκαψε περισσότερο λίπος. Όπως επισήμαναν και οι New York Times στο σχετικό τους δημοσίευμα η προπόνηση με άδειο στομάχι άσκηση επιδρά στα λιπώδη κύτταρα. Διαπίστωση, η οποία ωστόσο αντιβαίνει στους βασικούς κανόνες της σωστής διατροφής, παρόλο που μία επιστημονική έρευνα όπως η παραπάνω επικαλείται μεγαλύτερη καύση λίπους.

Όπως και να ‘χει το πρωινό είναι βασικότατο γεύμα και δεν πρέπει να το παραλείπεις είτε πριν, είτε μετά την προπόνηση. Αν η προπόνησή σου είναι χαμηλής έντασης, το ιδανικό γεύμα πριν από αυτή είναι πλούσιο με καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο, φυστικοβούτυρο, μπανάνα και αυγά ομελέτα με λίγο ελαιόλαδο. Στην περίπτωση που γυμνάζεσαι πιο έντονα, φάε υδατάνθρακες: Τοστ με γαλοπούλα και τυρί, γιαούρτι με δημητριακά, κράκερς με ταχίνι ή κουλούρι Θεσσαλονίκης.