ΔΙΑΤΡΟΦΗ

9 τροφές με περισσότερους υδατάνθρακες από μια φέτα ψωμί

Η πρώτη απαγόρευση στην οποία σχεδόν αυτομάτως υποβάλλεις τον εαυτό σου κάθε φορά που θες να χάσεις τα περίφημα περιττά κιλάκια είναι να περιορίσεις δραστικά το ψωμί, τα ζυμαρικά, τις πατάτες και γενικώς τους κλασικούς υδατάνθρακες. Τα υποκαθιστάς με φρούτα, γιαουρτάκια, μπανάνες, κινόα και άλλες τέτοιες υγιεινές επιλογές. Και σ' αυτή την περίπτωση, υπάρχει ένα «αλλά» (αλίμονο).

Δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι, αυτό είναι αλήθεια. Οι επεξεργασμένοι, που ανήκουν στους σύνθετους υδατάνθρακες όπως το λευκό ψωμί και τα μπισκότα, προσφέρουν ομολογουμένως απόλαυση και διώχνουν τη λιγούρα, αλλά μέχρι εκεί. Στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων που αναγνωρίζεις ως άμυλο ανήκουν επίσης και καλές πηγές υδατανθράκων, όπως τα όσπρια και οι γλυκοπατάτες. Οι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες δημιουργούν αίσθημα πληρότητας, συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης. Συνολικά ως θρεπτικό συστατικό είναι το βασικό για τους μύες και τον εγκέφαλο.  Μία μέτρια πρόσληψη υδατανθράκων ισούται με 100-150 γραμμάρια την ημέρα. Για απώλεια βάρους κατεβαίνουμε στα 50-100 γραμμάρια.

Χάθηκες λίγο με όλους αυτούς τους διαχωρισμούς; Κράτα πως ακόμα και οι πιο απλές, μη επεξεργασμένες μορφές υδατανθράκων, πάλι άμυλο είναι και τρώγονται με μέτρο. Όπως επίσης και ότι ορισμένες από τις τροφές που πιστεύεις ότι μπορείς να τρως σε αφθονία γιατί «δεν παχαίνουν», στην πραγματικότητα είναι πιο πλούσιες πηγές υδατάνθρακα απ’ ό,τι μία κλασική φέτα ψωμί 14 γραμμαρίων. Αυτό σημαίνει ότι σου δίνουν ενέργεια, άρα τα προτιμάς αν θες ν’ αποφύγεις το ψωμί.

Ποιες είναι αυτές οι τροφές;

> Αποξηραμένα φρούτα: 1/4 φλυτζάνι αποξηραμένα βερύκοκα αντιστοιχούν σε 20 γραμ. υδατάνθρακα.

> Όσπρια: μισό φλυτζάνι φακές ή φασόλια αντιστοιχούν σε 20-22 γραμ. υδατάνθρακα.

> Γιαούρτι με φρούτα: 1 φλυτζάνι αντιστοιχεί σε 16 γραμ. υδατάνθρακα.

> Κινόα: μισό φλυτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει τους ίδιους υδατάνθρακες με μια αντίστοιχη ποσότητα ζυμαρικών, δηλαδή 20 γραμμάρια.

> Μπανάνα: μία μέτρια μπανάνα αντιστοιχεί σε 2 λεπτές φέτες ψωμί, 27 γραμ. υδατάνθρακα.

> Σως μπάρμπεκιου: 1/4 φλυτζάνι από την αγαπημένη σου σως έχει 30 γραμ. υδατάνθρακα.

> Τορτίγια: Η παραδοσιακή μεξικάνικη πίτα έχει 18 γραμ. υδατάνθρακες.

> Γλυκοπατάτα: Η «υγιεινή εναλλακτική» της κλασικής κίτρινης πατάτας περιέχει 27 γραμ. υδατάνθρακα στο μέτριο μέγεθός της.

> Μάνγκο: Είναι ένα από τα πιο γλυκά και νόστινα φρούτα. Ένα φλυτζάνι μάνγκο ισοδυναμεί με 15 γραμμάρια.  

*Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!