TIPS

Νερό με λεμόνι: 4 οφέλη που δεν ήξερες ότι έχει το αποτοξινωτικό ρόφημα

Έχεις ακούσει διάσημες να ορκίζονται σε αυτό. Κι εγώ. Έχεις διαβάσει γι' αυτή τη συνήθεια και πόσο καλό κάνει ουκ ολίγες φορές. Κι εγώ. Δεν το έχεις δοκιμάσει ούτε μία φορά. Ούτε κι εγώ. Διαβάζοντας όμως ένα ακόμα πιο πρόσφατο άρθρο στο Reader's Digest για το ζεστό νερό με λεμόνι, δεν ξέρω, αλλά κάτι μέσα μου άλλαξε. Να ήταν οι έρευνες που πιστοποιούσαν τα λεγόμενα; Να ήταν που όντως ψάχνω κι εγώ φυσικούς τρόπους να ενισχύσω σε θρεπτικά στοιχεία τη διατροφή μου; Να ήταν που αυτή τη φορά ΔΕΝ διάβασα για 47η φορά ότι κάνει καλό στο μεταβολισμό; Πιθανώς.

Βλέπεις, αυτό που λένε για το μεταβολισμό αλήθεια είναι (εν μέρει), αλλά είναι μόνο το 1/10 απ’ όσα βελτιώνονται στον οργανισμό σου όταν ξεκινάς να πίνεις ζεστό νερό με λεμόνι (το πρωί πάντα).

Εκτός από τα πολύ γνωστά οφέλη του (ενυδάτωση, ενίσχυση ανοσοποιητικού, ανακούφιση από καούρα κ.α.) το να ξεκινάς την ημέρα σου με νερό με λεμόνι σε βοηθά με ένα σωρό ακόμα τρόπους να αισθάνεσαι υγιής, άρα και όμορφα.

1. Σε βοηθά να δείχνεις νεότερη

Προφανώς είναι και η ενυδάτωση από το ίδιο το νερό, αλλά εδώ το λεμόνι έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η βιταμίνη C η οποία βρίσκεται σε αφθονία στο χυμό λεμονιού είναι βάλσαμο για το δέρμα. Μάλιστα, βρετανική μελέτη έχει δείξει ότι όσο μεγαλύτερη η πρόσληψη βιταμίνης C τόσο λιγότερες ρυτίδες. «Η βιταμίνη C είναι μια θρεπτική ουσία που μπορεί να καταπολεμήσει τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και, άρα, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα», αναφέρει ο Erin Palinski-Wade, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Belly Fat Diet for Dummies. Αυτό μπορεί να οφείλεται και στο ότι η βιταμίνη C ενισχύει το κολλαγόνο, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στο σχηματισμό του συνδετικού ιστού κάτω από το δέρμα.

2. Ενισχύει τη λειτουργία του εντέρου

Αν τον τελευταίο καιρό έχουν μειωθεί οι επισκέψεις σου στην τουαλέτα, εδώ είσαι. «Ούτως ή άλλως η αύξηση της πρόσληψης υγρών μπορεί να συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου», ισχυρίζεται ο Palinski-Wade. «Προσθέτοντας όμως και λεμόνι στο νερό σου βοηθάς ακόμα περισσότερο την κατάσταση». Ιδανικά, φρόντισε εκτός από τον χυμό λεμονιού, να προσθέσεις και λίγη πούλπα ή ξύσμα από το φλοιό γιατί εκεί είναι που βρίσκονται οι περισσότερες φυτικές ίνες. Με άλλα λόγια είναι ένας φυσικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τη δυσκοιλιότητα.

3. Αποτρέπει το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά

Λανθασμένα έχουμε συνδέσει τη φράση «πέτρα στα νεφρά» με ηλικιωμένους, αλλά πέτρες μπορούν να δημιουργηθούν στα νεφρά κι ενός ανθρώπους που διανύει τη δεκαετία των 20 ως αποτέλεσμα της αφυδάτωσης. «Ορισμένες πέτρες στα νεφρά προέρχονται από τα άλατα του ασβεστίου», σημειώνει η  Dr. Roxanne Sukol, διευθύντρια κλινικής στο Cleveland. Εκτός του ότι το νερό με λεμόνι επιταχύνει τη λειτουργία της κύστης σου, όπως συμπληρώνει και η Dr. Sukol «Τα οξέα που περιέχει το λεμόνι οξύνουν το περιβάλλον των νεφρών και μειώνει πιθανότητα σχηματισμού λίθων. Είναι καθαρά χημική αντίδραση».

4. Πάμε και σε κάτι πιο ευχάριστο. Την αναπνοή

Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι φρέσκια είναι η αναπνοή μας το πρωί. Όλοι θα θέλαμε να το αλλάξουμε αυτό. Εκ των πραγμάτων είναι αδύνατο, αλλά μπορείς να βοηθήσεις σημαντικά την κατάσταση (πριν ας πούμε πλύνεις τα δόντια σου) πίνοντας ένα ποτήρι ζεστό νερό με λεμόνι. «Τα εσπεριδοειδή στο νερό λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων στο στόμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο φρέσκια αναπνοή», λέει ο Palinski-Wade. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα οξέα του λεμονιού μπορεί, σταδιακά, να διαβρώσουν το σμάλτο των δοντιών, οπότε, γενικά, καλό είναι να προσπαθήσεις να το πίνεις με καλαμάκι.