TIPS

3 τροφές που καταπολεμούν τη δυσάρεστη αναπνοή

Συμβαίνει σε όλους. Πριν πλύνουν τα δόντια τους, όταν έχουν να φάνε για ώρες, λόγω ορμονικών διαταραχών, εξαιτίας ενός χαλασμένου δοντιού ή κακών διατροφικών συνδυασμών (βλ. καφές-τσιγάρο). Η κακοσμία του στόματος ενοχλεί όχι μόνο εκείνον που την μυρίζει αλλά κυρίως εκείνον που την έχει. Αυτά που τρως και πίνεις επηρεάζουν όχι μόνο αρνητικά, αλλά και θετικά την αναπνοή σου.

Γιαούρτι με προβιοτικά

Η βασική «πηγή» της κακοσμίας είναι η συσσώρευση υδρόθειου στο στόμα. 170 γραμμάρια με προβιοτικά χωρίς γιαούρτι αρκούν για να περιοριστεί η περιοδοντίτιδα και η πλάκα.

Κανέλα ή γαρύφαλλο

Τα πιο μυρωδάτα μπαχαρικά δεν νοστιμίζουν μόνο τα φαγητά αλλά και τη γεύση σου, αφού εξουδετερώνουν τα βακτήρια του στόματος. Μπορείς να δαγκώσεις για λίγη ώρα ένα κλωναράκι γαρύφαλλο ή να κάνεις γαργάρες με ζεστό νερό, κανέλα και μέλι, πρωί βράδυ.

Πράσινα μυρωδικά

Ο βασιλικός, το σέλινο, ο μαϊντανός κι ο άνηθος, αλλά και το σπανάκι ή το μαρούλι έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τον σχηματισμό πλάκας ο οποίος μπορεί να ευθύνεται για τη δυσάρεστη αναπνοή, αυξάνοντας παράλληλα τη ροή του σάλιου.