ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Θέλω γλυκό (οπότε με καταλαβαίνεις)

Μία φράση που στα γυναικεία χείλη ακούγεται κάπως σαν το ωσαννά. Φράση με ουσία γιατί είναι και κάποιες ορμόνες που πρέπει να κατευναστούν. Γυναίκες είμαστε με καταλαβαίνετε. ‘’Θέλω γλυκό’’ λες το πρωί, το μεσημέρι, το απόγευμα, βραδάκι, Δευτέρες, Τετάρτες, με βροχή, με ήλιο, με παρέα, μόνη, στο σπίτι, στο γραφείο.

Τη λες εσύ, τη λέω κι εγώ. Μία ανάγκη για κάτι γλυκό, μία ανάγκη συνηθισμένη. Να γλυκαθούμε βρε παιδί μου αλλά με τη διατροφή που κάνουμε τι γίνεται; Το ερώτημα κάτι παραπάνω από λογικό. Να προσέχεις τι τρως, να κάνεις γεύματα ανα τρεις ώρες με το ρολόι, να έχεις περιορίσει τα μακαρόνια, να βλέπεις τηγανητές πατάτες σε φωτογραφία για να μην ξεχάσεις τη μορφή τους και τελικά να πέφτεις με τα μούτρα στη σοκολάτα; Αφού το ήθελες καλά έκανες θα σου πω αλλά έχω και λύση και θα την μοιραστώ γιατί τέτοιος άνθρωπος είναι (λιγούρης δηλαδή). Η ισορροπημένη διατροφή απαιτεί θυσίες αλλά όχι στερήσεις. Για αυτό και το γλυκό δεν μπορεί να λείπει.

Τα προϊόντα Sweet and Balance ΓΙΩΤΗΣ είναι ιδανικά. Συνδυάζουν ταυτόχρονα όλα τα χαρακτηριστικά της υγιεινής διατροφής καθώς είναι χωρίς ζάχαρη αλλά με φυσικό γλυκαντικό από εκχύλισμα του φυτού stevia. Έχουν περιορισμένες θερμίδες και περιορισμένα λιπαρά, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Προϊόντα κατάλληλα και για διαβητικούς. Ζούμε χωρίς ζάχαρη αλλά δε ζούμε χωρίς γλυκό. Το έχουμε πάρει πια απόφαση και το δηλώνουμε απερίφραστα.

 

Μία ημέρα στο γραφείο είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Πίνεις σκέτο τον καφέ; Θες να με τρελάνεις; Πίκρα φιλενάδα. Γλυκαντικό Sweet & Balance περιέχει εκχύλισμα  από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης) και σουκραλόζη , τα οποία δεν μεταβολίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχουν θερμίδες. Κατάλαβες τι πρέπει να κάνεις; Κυκλοφορούν και δισκία για την ευκολία. Το βάζεις στην τσάντα και καθάρισες. Κι ακολουθεί το γλυκό διάλειμμα. Κέικ σοκολάτα χωρίς ζάχαρη. Γίνεται; Κι όμως γίνεται. Συνταγή δεν ξέρω γιατί το τάπερ το γέμισε η μάνα, μανούλα, μαμά, αλλά θα επανέλθω γιατί θα το ‘χω βάρος. Θα παραγγείλουμε καφέ, θέλεις; Θα προτιμήσω ρόφημα ζεστής σοκολάτας που γίνεται στη στιγμή. Ανοίγεις, ρίχνεις νερό, ανακατεύεις, απολαμβάνεις. Και φτάνουμε στην κορύφωση.

Έχεις περάσει 8 ώρες μπροστά στον υπολογιστή και θέλεις κάτι να γλυκαθείς. Θέλει και η Νάνσυ. Και η Χριστίνα. Και η Δήμητρα. Γεμιστές σοκολάτες. Καταλαβαίνεις τι έγινε; Κι εγώ μία. Κι εγώ άλλη μία. Για αυτό και στην τσάντα υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις. Να τα τρατάρω τα κορίτσια μου. Bitter με γέμιση πορτοκάλι,  γάλακτος με γέμιση πραλίνα, γάλακτος με γέμιση cappuccino, γάλακτος με γέμιση φράουλα.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι πως το ζητούμενο είναι μία ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή με απώτερο σκοπό έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η κατάλληλη καθοδήγηση και σύμφωνη γνώμη ειδικού γιατρού ή διατροφολόγου μας στρέφει προς τη σωστή κατεύθυνση. Να κεράσω ένα σοκολατάκι;