ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα superfoods που θα μπορούσε να τρώει η Ελένη Μενεγάκη

Ξέρω τι ζητάω, τίποτα δε μένει πια να με κρατάει, μόνο αυτό μετράει. Αφού έχεις βρει το μυστικό που θα σε κάνει να μείνεις φρέσκια για πάντα. Η Ελένη Μενεγάκη δείχνει το δρόμο.

Την βλέπεις και θαυμάζεις το πρόσωπό της. Δε θα ξαναπείς ”βρε τι κάνει η άτιμη” γιατί τώρα πια ξέρεις πού οφείλεται η νεότητα. Υπερτροφές ή superfoods και θα δεις αποτέλεσμα.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Ciao φιλοξενεί αναλυτικό ρεπορτάζ. Το έχει δηλώσει και η ίδια κατά τη διάρκεια της εκπομπής της.

 

Επιτυγχάνουν το μεταβολισμό, χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό με τα λεγόμενα “κακά” λιπαρά και βοηθάνε στην πιο γρήγορη αλλά και ασφαλή και υγιεινή απώλεια βάρους. Με το συγκεκριμένο διαιτολόγιο, η Ελένη Μενεγάκη χάνει έως και 4 κιλά το μήνα, χωρίς όμως να υποβάλει τον οργανισμό της σε εξαντλητικές δίαιτες, αλλά και χωρίς να έχει απώλεια μυικής μάζας. Αυτό ακριβώς, δηλαδή, που της χρειάζεται, προκειμένου να διατηρήσει τη νεανική και σφριγηλή όψη του κορμιού της. Τάδε έφη Ciao.

Τι είναι οι υπερτροφές

Και κάνουμε μαντεψιά. Τί μπορεί να τρώει η Ελένη; Πριν όμως δώσουμε τη λίστα να καταλάβουμε τι είναι οι υπερτροφές.

Ο όρος super τροφές χρησιμοποιείται για να περιγράψει φυσικές τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, όχι μόνο απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού, αλλά επιφορτισμένα και με επιπλέον ιδιότητες. Οι super τροφές δρουν σε όλα τα επίπεδα και με φυσικό τρόπο χαρίζουν υγεία, ευεξία, ενέργεια, μακροζωία.

Η διατροφική τους αξία είναι πολύ μεγαλύτερη των υπολοίπων τροφών ενώ μικρή ποσότητα τους επαρκής για τον εφοδιασμό του οργανισμού μας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση υπερτροφών προάγει την ομαλή λειτουργία του οργανισμό, ενώ μειώνει το αίσθημα κόπωσης προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή και ενέργεια. Βοηθάει στην δέσμευση των ελεύθερων ριζών που είναι κύρια πηγή γήρανσης,τονώνει με φυσικό τρόπο και ομαλοποιεί την λειτουργία πολλών ζωτικών οργάνων.

Ραπανάκι

 

Τα ραπανάκια καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα και έτσι αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τον οργανισμό σας αν προσπαθείτε να συνέλθετε από μια ανθυγιεινή διατροφή. Είναι επίσης καλά στο να διασπούν τις τοξίνες και να διώχνουν την έξαψη από το σώμα σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την ασθένεια. Τα ραπανάκια είναι γεμάτα από ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και φώσφορο. Σε συνδυασμό με την υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό, τα ραπανάκια είναι θρεπτικές ουσίες που μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας ομαλό και ενυδατωμένο.

Ιπποφαές

 

Το ιπποφαές περιέχει περισσότερα από 190 φυτοθρεπτικά συστατικά, δηλαδή ουσίες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C που κατατάσσει το ιπποφαές στις πιο πλούσιες πηγές, από τα φυτά, σε βιταμίνη C. Ο καρπός ωστόσο είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνη E, αμινοξέα, μέταλλα, β-σιτοστερόλη και πολυφαινολικά οξέα. Το ιπποφαές περιέχει ω-3, ω-6, ω-9 και το σπάνιο ω-7. Το παλμιτελαϊκό οξύ (ω-7) είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου II, να εμποδίσει το σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας, να αυξήσει την HDL-χοληστερόλη και να μειώσει ένα δείκτη φλεγμονής που ονομάζεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Goji berry

 

Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό. Το Goji Berry έχει ιστορία πολλών αιώνων χρήσης στην Κίνα, όπου εκτιμάται ιδιαίτερα για τις ιατρικές, θεραπευτικές και ευεργετικές ιδιότητές του. Μεταξύ άλλων θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Περιέχει διάφορες φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη Β-σιτοστερόλη, η οποία περιορίζει την απορρόφηση της χοληστερόλης και συμβάλλει στη σεξουαλική ευρωστία.

Σπιρουλίνα

 

Η σπιρουλίνα χάρη στην περιεκτικότητα ενός ευρέως φάσματος διαφορετικών ομάδων θρεπτικών συστατικών, αποτελεί ένα τρόφιμο με δυνητικά θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία. Η σπιρουλίνα είναι τρόφιμο πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη (55-70%), ενώ περιέχει πλήθος βιοδραστικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, απαραίτητα λιπαρά οξέα κ.α. Οι ευεργετικές δράσεις της σπιρουλίνας οφείλονται τόσο στην αυτόνομη δράση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει, όσο και στην αρμονική φυσική συνέργια αυτών. Λειτουργεί ως ένα άψογο συμπλήρωμα διατροφής.

Αρώνια

 

Το ”βατόμουρο της νιότης”. Το υψηλό αντιοξειδωτικό επίπεδο επίσης μειώνει τους θρόμβους στο αίμα και τις καρδιοαγγειακές παθήσεις. Ο καρπός θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμος για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς και μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Χλωρέλλα

 

Συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού λίπους στο σώμα και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία ή καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα, θεωρείται ότι χαρίζει ευεξία, βοηθάει τη διαδικασία της πέψης και έχει αντικαταθλιπτική δράση. Είναι εξαιρετικά πλούσια σε πρωτεΐνη -έχει διπλάσια ποσότητα από το σπανάκι-, περιέχει απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα.

Κράνα

 

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η ολική αντιοξειδωτική τους ικανότητα είναι υψηλότερη από κάθε άλλο φρούτο με το οποίο συγκρίθηκαν. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, ανθοκυάνες και φαινολικά παράγωγα. Σε άλλες εργαστηριακές έρευνες βρέθηκε μεγάλη περιεκτικότητα σε σίδηρο (Fe) αλλά και βιταμίνη C, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα σε ασκορβικό οξύ, καροτίνη και τανίνες. Λόγω των εμπεριεχομένων τανινών έχει, επίσης, στυπτικές ιδιότητες.

Κρόκος Κοζάνης

 

Χρησιμοποιείται σαν τέλειο εμμηναγωγό, άριστο στομαχικό, σαν αντισπασμωδικό και διεγερτικό. Από πολλούς ειδικούς υποστηρίζεται ότι καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κολικούς. Εξωτερικά χρησιμοποιείται στο γιάτρεμα σπυριών, φλεγμονών και στις παθήσεις κυρίως του στήθους.