SUPERFOODS

11 superfoods που πρέπει να βάλεις στη διατροφή σου αμέσως

Superfood, μια λέξη που ακούμε συχνά τον τελευταίο καιρό και ενώ ακούγεται λίγο υπερβολική και συχνά τρομακτική δεν είναι καθόλου. Τα φρούτα και τα λαχανικά που εμφανίζονται στη μεγάλη αυτή λίστα των 'μαγικών' τροφών είναι πραγματικά απαραίτητα για τον οργανισμό μας καθώς τον ενισχύουν σημαντικά και μας κρατάνε δυνατούς κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και των ιώσεων που κυκλοφορούν.

Αν θέλεις λοιπόν να πάρεις ένα boost ενέργειας και να νιώσεις ότι σκας από υγεία, καλό είναι να ενσωματώσεις στην καθημερινή σου διατροφή τις παρακάτω τροφές.

1. Παστινάκη

Σύμφωνα με την wikipedia αυτό το λαχανικό που μοιάζει με επίθετο γειτόνισσας σε παλιό ελληνικό σίριαλ, είναι ένα λαχανικό ρίζας το οποίο μοιάζει με καρότο, έχει χλωμότερο χρώμα και πιο έντονη γεύση. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικής ίνας και βιταμίνης Κ που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των κόκκαλών σου.

2. Ρόδι

Το ρόδι εκτός του ότι είναι *ίσως* το καλύτερο φθινοπωρινό φρούτο, είναι διατροφική βόμβα γεμάτη αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ, συστατικά που ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού σου. Για αυτό προσπάθησε να πίνεις 1 ποτήρι χυμό την εβδομάδα και βάζεις μερικά σπόρια στα δημητριακά ή το γιαούρτι σου. Μπορείς επίσης να τον χρησιμοποιήσεις και στα φαγητά σου, ως βάση μαρινάδας ή σος για τη σαλάτα.

3. Γλυκοπατάτα

Μία λέξη έχω για αυτό το είδος πατάτας, YUMMY! Η πλούσια γεύση της γλυκοπατάτας απογειώνει τις σούπες σου ενώ παράλληλα το μεγάλο ποσοστό φυτικής ίνας και ασβεστίου και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις βιταμινών Α, C και Β6  βοηθάνε σημαντικά στην πίεση του αίματος, αυξάνουν τα επίπεδα σιδήρου και ενισχύουν τα κόκκαλά σου. Δεν το λες και λίγο. Επίσης αν τη συνδυάσεις με καρότο, σέλινο και τζίντζερ θα έχεις την απόλυτη φθινοπωρινή σούπα.

4. Cranberries

Όπως και το ρόδι, έτσι και τα cranberries είναι μια σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C ενώ περιέχουν συστατικά που βοηθάνε το ουροποιητικό σύστημα και ενισχύουν τη στοματική σου υγεία.

5. Λαχανάκια Βρυξελλών

Μια κούπα με λαχανάκια βρυξελλών περιέχει περίπου το 250% του ποσοστού βιταμίνης Κ που χρειάζεται ο οργανισμός σου αλλά και το 130% της βιταμίνης C, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, δυναμώνει τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια σου.

6. Κολοκύθα (ναι, αυτή του Halloween)

Εκτός από τρομακτικό prop για τον εορτασμό του Halloween στην Αμερική, η κολοκύθα μπορεί να κάνει θαύματα στον οργανισμό σου καθώς είναι γεμάτη βιταμίνη Α και C, άρα θα σε βοηθήσει να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με ιώσεις. Αναλυτικότερα, μια κούπα κολοκύθας έχει 7 γρ. φυτικής ίνας και πάνω από το 700% της βιταμίνης A που χρειάζεται ο οργανισμός σου καθημερινά.

7. Χουρμάς

Η αλήθεια είναι ότι οι χουρμάδες δεν κυκλοφορούν πολύ στην Ελλάδα, αλλά μπορείς να βρεις αποξηραμένους σε αρκετά σούπερ μάρκετ για τα smoothies σου και τα δημητριακά σου. Αυτό το φρούτο έχει πολύ λίγα λιπαρά και είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής ίνας και κάλιου- του τρίτου πιο σημαντικού μετάλλου στον οργανισμό μας που παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

8. Βοδινό κρέας

Το βοδινό κρέας είναι γεμάτο πρωτεΐνες, σίδηρο και ψευδάργυρο και ενισχύει σημαντικά τόσο την κυκλοφορία του αίματος όσο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως μεγάλες ποσότητες- μια μερίδα πρέπει να χωράει στην παλάμη σου!

9. Κουνουπίδι

Ναι, το ξέρω μυρίζει τρελά όταν το βράζεις αλλά μια κούπα κουνουπίδι σου δίνει απλόχερα 74% της βιταμίνης C που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά, ενώ παράλληλα τα φυτοθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά που έχει προστατεύουν τα κυτταρά σου από την οξείδωση.

10. Λάχανο

Οι περισσότεροι αγνοούν τη διατροφική αξία του λάχανου και δεν το προτιμάνε για τις φθινοπωρινές τους σαλάτες. Κακώς, πολύ κακώς γιατί το λάχανο έχει βιταμίνη Κ που βοηθάει σε περίπτωση αιμορραγίας και μελανιάς. Το κόκκινο λάχανο μάλιστα έχει περισσότερα φυτοθρεπτικά συστατικά από το άσπρο και κάνει πεντανόστιμη σούπα!

11. Μήλο

Ένα μέτριο μήλο σου παρέχει 4 γρ. φυτικής ίνας κάτι που σε κάνει να νιώθεις το αίσθημα του κορεσμού- για αυτό και σκας όταν τρως ένα ολόκληρο μήλο. Να θυμάσαι όμως ότι πρέπει να τρως το μήλο με την φλούδα του καθώς έχει κερκετίνη που βοηθάει την ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.