ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα καταλάβεις ότι το σνακ που τρως είναι όντως σνακ και όχι γεύμα

Ζεις σε μία εποχή όπου είναι πιθανότερο να τρέφεσαι με διάφορα σνακ μέσα στην ημέρα και να τρως κυρίως γεύματα το Σαββατοκύριακο, όπου έχεις λίγο περισσότερο χρόνο για να μαγειρέψεις. Ακόμα και τα σούπερ μάρκετ σου προτείνουν να φας σνακ που έχουν ενέργεια και που δε θα σε βάλουν στη διαδικασία να μαγειρέψεις (ή να παραγγείλεις). Ωστόσο, χρειάζεσαι και τα δύο είδη σε καθημερινή βάση, αλλά είναι σημαντικό να ξέρεις το σκοπό τους.

 

Το πρόβλημα όμως ξεκινά όταν νομίζουμε ότι τρώμε σνακ, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα κανονικό γεύμα. Η διατροφολόγος Jaime Schehr μας εξηγεί ότι η βασική διαφορά έγκειται στο ότι το γεύμα ικανοποιεί την πείνα μας περισσότερο από ό,τι το σνακ. «Ένα γεύμα πρέπει να σε κρατά χορτάτη για τουλάχιστον τρεις ώρες και περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Άρα καταναλώνεις πρωτεΐνη, υδατάνθρακα και φυτικές ίνες σε ένα πιάτο».

Διάβασε κι αυτό: 5 ιδέες για να φτιάχνεις νόστιμο και υγιεινό πρωινό στις διακοπές σου

Αν δηλαδή φας πρωινό στις 8 π.μ., δε θα πρέπει να πεινάσεις μέχρι τις 11 το πρωί. Αν πεινάς, αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις λάβει όλα τα συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Ο σκοπός του σνακ, από την άλλη, είναι να γεφυρώσει το χάσμα όταν πεινάς λίγο και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι το επόμενο γεύμα σου.

Με λίγα λόγια, αν το σνακ σου αποτελείται από ένα κομμάτι στήθος κοτόπουλο, γλυκοπατάτες και μπρόκολο, τότε δεν είναι σνακ, αλλά γεύμα. Αντ’αυτού, ένα κλασικό σνακ είναι μία χούφτα ξηροί καρποί ή ένα κομμάτι μπρόκολο. Τα σνακ δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα κυρίως γεύματα που σου δίνουν τη θρέψη που χρειάζεσαι, αλλά είναι και σημαντικό να μπορείς να τα συνδυάζεις, ανάλογα με τις ανάγκες και αυτό που σου «λέει» το σώμα σου.