ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς θα κόψεις 300 και βάλε θερμίδες από την πίτσα χωρίς να στερηθείς γεύση

Κόβεται η πίτσα; και γιατί να κοπεί, το φαγητό είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής. Για να μην τρως όμως και φουσκώνεις από λίπος και τύψεις, μπορείς να μειώσεις το θερμιδικό φορτίο της λαχταριστής πίτσας με προσθαφαιρέσεις σε υλικά, τα οποία αν και πιο ελαφριά, δε θα την κάνουν καθόλου αδιάφορη γευστικά. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα, να τρως και να απολαμβάνεις, χωρίς να προβληματίζεσαι.

Ένα κομμάτι πίτσα- ανάλογα με το τι έχει πάνω και το ζυμάρι της, μετρά 190-380 θερμίδες, το οποίο σημαίνει πως στα 8 κομμάτια μετράμε 1520-3000 θερμίδες. Παρακάτω προτείνονται κάποιες έξυπνες εναλλακτικές που κόβουν τουλάχιστον 300 θερμίδες ή και ακόμα περισσότερες, αν πράξεις συνδυαστικά.

> Ξέχνα το τσένταρ. 100 γραμμάρια καπνιστού τσένταρ έχουν 411 θερμίδες. Τα 100 γραμμάρια γκούντα μετρούν 375 γραμμάρια. Προτίμησε ένταμ χαμηλών λιπαρών (230 θερμίδες) ή μοτσαρέλα light (184 θερμίδες).

> Η μόνη σάλτσα που πρέπει να μπαίνει πάνω στην πίτσα που δεν έχει ενοχές είναι η απλή σάλτσα ντομάτας. Αντικαθιστώντας την BBQ sauce με απλή ντομάτα γλιτώνεις τουλάχιστον 30 θερμίδες.

> Και το ζυμάρι, πρέπει να είναι λεπτό. Τρώγοντας την πίτσα σου σαν Ιταλίδα, δηλαδή με λεπτό ζυμάρι και ιδανική ολικής αλέσεως, γλιτώνεις 100 επιπλέον θερμίδες. Ναι, το αφράτο ζυμάρι ή εκείνο με τη μοτσαρέλα στο ψωμάκι είναι πολύ νόστιμο, αλλά έχει πολύ λίπος.

> Ρίξε γαλοπούλα ή κοτόπουλο, αντί για καπνιστό ζαμπόν, πόσο μάλλον μπέικον. 100 γραμμάρια ωμού μπέικον σε φέτες έχει 660 θερμίδες. Προφανέστα κι οποιαδήποτε άλλη επιλογή σε (βραστό) αλλαντικό μόνο καλό κάνει. Εξαιρούνται τα λουκάνικα Φρανκφούρτης (500 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια) τα οποία επίσης κρατάς μακριά από την πίτσα σου.

> Θες να βάλεις επιπλέον γεύση στην πίτσα; αντί για έξτρα αλλαντικό ή τυρί, δοκίμασε ανανά. Δύο γενναιόδωρες φέτες ανανά με σιρόπι έχουν 165 θερμίδες, δηλαδή υποτριπλάσιες από εκείνες του σαλαμιού αέρος.

Επ πού πας; εσύ πήρες μέρος στην έρευνα του Ladylike;