ΔΙΑΙΤΑ

5 (σημαντικοί) λόγοι που θα σε πείσουν να τρως ένα μήλο την ημέρα

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» λένε και μπορεί γι' αυτό να μην παίρνουμε όρκο, όμως γνωρίζουμε σίγουρα πως το μήλο μόνο καλό μπορεί να κάνει στην υγεία σου. Αλήθεια, γιατί επιμένουν τόσο πολύ, γιατροί και διατροφολόγοι να εντάξεις τα μήλα στο καθημερινό σου διατροφολόγιο; Ποια τα οφέλη τους;

Πάμε να δούμε 5 από τα βασικότερα:

#1: Ενισχύουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Τα μήλα είναι πλούσια με την αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται κουερσετίνη ή βαλανοκετόνη, η οποία σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2006 στο Experimental Biology and Medicine βοηθά στο να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου από κυτταρική βλάβη. Η κουερσετίνη συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων του εγκεφάλου και στην καλύτερη λειτουργία του. Έχε κατά νου πως βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στη φλούδα του μήλου, επομένως την επόμενη φορά σκέψου το διπλά πριν το καθαρίσεις.

#2: Σύμμαχοι ενάντια στο Alzheimer και την άνοια

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease απέδειξε πως η κατανάλωση χυμού μήλου μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στον εγκέφαλο του βασικού νευροδιαβιβαστή που ακούει στο όνομα ακετυλοχολίνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της μνήμης και την μείωση κινδύνου εμφάνισης Alzheimer.

Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science το 2008 απέδειξε πως η κατανάλωση μήλων επηρεάζει θετικά την υγεία του νευρικού συστήματος, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

 

#3: Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, γεγονός που σημαίνει πως μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης. Ακόμη, περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σύμφωνα με έρευνα του Κρατικού Πανεπιστημίου της Φλόριντα η συχνή κατανάλωση μήλων φαίνεται πως μπορεί να μειώσει έναν σημαντικό αριθμό παραγόντων κινδύνου για την καρδιοπάθεια.

#4: Σύμμαχοι ενάντια στην παχυσαρκία

Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Food Chemistry, τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την καλή λειτουργία του εντέρου. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προληφθούν μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Επιπλέον, τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, η οποία επηρεάζει το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

#5: Καλύτερη στοματική υγιεινή

Οι αλκαλικές τροφές, όπως είναι το μήλο, βοηθούν στην εξισορρόπηση της οξύτητας στο pH της στοματικής κοιλότητας. Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά πως όσο καταναλώνεις μήλα τόσο μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης δυσάρεστης αναπνοής. Τέλος, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες προάγουν γενικότερα την καλύτερη στοματική υγεία.