ΔΙΑΤΡΟΦΗ

O Jamie Oliver ξέρει το μυστικό της σωστής διατροφής, λέει η επιστήμη

Πριν από δέκα ολόκληρα χρόνια ο Jamie Oliver απευθύνθηκε στον βρετανικό λαό με μια ανησυχία. Βλέπετε, όπως είχε παρατηρήσει, ο σύγχρονος Βρετανός είχε απωλέσει στο πέρασμα του χρόνου βασικές ικανότητες μαγειρικής, ενώ συν τω χρόνω, αύξησε το junk food και τα παχυντικά έτοιμα σνακ. Το πρόγραμμα που παρουσίαζε στην Βρετανία και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και στην Αυστραλία, είχε τίτλο "Ministry Of Food" και είχε στόχο να μάθει τους ανθρώπους να μαγειρεύουν ξανά. Έρευνες έδειχναν και συνεχίζουν να δείχνουν πως οι Βρετανοί ξοδεύουν 30 δις λίρες σε fast food, ενώ περίπου 6 στους 10 φλερτάρουν με την παχυσαρκία. Αριθμοί που είναι παρόμοιοι και στην ελληνική πραγματικότητα, τόσο στα χρήματα που μπορεί να ξοδεύει κανείς στο ντελίβερι, όσο φυσικά και αναφορικά με το φυσιολογικό βάρος του μέσου Έλληνα.

Από τότε πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια και ο Jamie Oliver συνέχισε τα σεμινάρια μαγερικής οκτώ εβδομάδων για όποιον επιθυμούσε να αλλάξει τρόπο ζωής, να μάθει τα βασικά ή και πιο εξελιγμένα μυστικά στην κουζίνα. Σεμινάρια που συστήνουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και προσπαθούν να σε βγάλουν εκεί έξω διπλωματούχο του Healthy Diet. Όπως μάλιστα διαβάζουμε, ως σήμερα, περισσότερα από 90.000 άτομα έχουν επιλέξει να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αυτά.

 

Την αποτελεσματικότητα των σεμιναρίων, αποδεικνύουν στο πέρασμα των χρόνων τρεις έρευνες βρετανικών πανεπιστιημίων, του Deakin, του Leeds και του πανεπιστημίου της Μελβούρνης. Όλες τους αναφέρουν πως όσοι μυήθηκαν στον τρόπο του Oliver, αύξησαν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μείωσαν το τσιμπολόγημα ανθυγιεινών σνακ, εξοικονόμισαν σημαντικά χρήματα καθώς ελάττωσαν τη συχνότητα με την οποία παραγγέλνουν απ’ έξω και τέλος, αύξησαν τη μαγειρική τους αυτοπεποίθηση κατά 60%.

Φαίνεται μάλιστα πως οι περισσότεροι από εκείνους που έμαθαν να μαγειρεύουν ξανά, διατήρησαν τις νέες τους συνήθειες ακόμη και έξι μήνες μετά το τέλος του σεμιναρίου. Μια ένδειξη που δείχνει πως μπορεί ο Jamie να κατέχει το μυστικό για να μάθει κανείς να τρέφεται σωστά για μια ζωή. Σύμφωνα επίσης με τις παραπάνω έρευνες, οι άνθρωποι που ανακτούσαν την αυτοπεποίθησή τους στην κουζίνα, έτειναν να αισθάνονται γενικότερα πιο ανεξάρτητοι, παρουσίαζαν σημαντική βελτίωση στη ψυχική και νοητική υγεία – προφανώς ένας άνθρωπος που μαθαίνει κάτι νέο νιώθει καλύτερα με τον εαυτό του, για να μην προσθέσει κανείς πόσο σημαντική είναι η σωματική υγεία για την ψυχική και νοητική – αλλά και των κοινωνικών τους ικανοτήτων.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!

 

Κεντρική Φωτογραφία: APimages