ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που προκαλούν φούσκωμα (και τι να φας στη θέση τους)

Λατρεύεις κάποια συγκεκριμένα λαχανικά, είσαι μερακλού και αγαπάς όλα τα είδη οσπρίων ή του δίνεις και καταλαβαίνει με όλα τα γαλακτοκομικά. Δε σκέφτεσαι όμως τις συνέπειες που επιφέρουν στο στομάχι σου και καταλήγεις να ξαπλώνεις το βράδυ και να στριφογυρνάς από δυσφορία και την κλασική σκέψη «δεν έπρεπε να το είχα φάει αυτό. Αφού ξέρω!». Εάν δεν ξέρεις με σιγουριά, τώρα θα μάθεις ποιες είναι οι πιο κλασικές διατροφικές επιλογές που συνήθως οδηγούν σε φούσκωμα και τι μπορείς να φας στη θέση τους, ώστε να το αποφύγεις.

Φασόλια

Η τροφή που είναι γεμάτη πρωτεΐνη, υδατάνθρακα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Ο λόγος που προκαλεί φούσκωμα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ολιγοσακχαρίτες, που είναι σάκχαρα που δε διασπώνται εύκολα από τον οργανισμό σου. Αν παρατηρείς φούσκωμα κάθε φορά που τρως φασόλια αλλά δε θέλεις να τα χάσεις από τη ζωή σου, μπορείς να δοκιμάσεις το εξής: φάε μικρές ποσότητες σε πολύ συχνή βάση για να «χτίσεις» τα καλά βακτήρια του εντέρου και πάντα μούλιαζέ τα πριν από το βράσιμο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να φας εναλλακτικά κινόα ή φακές.

Δες κι αυτό: Οι 5 τροφές που είναι vegan και φουλ στην πρωτεΐνη

Κρεμμύδι και σκόρδο

Δεν υπάρχει φαγητό που τρως και δεν περιλαμβάνει κρεμμύδι ή σκόρδο. Αναβαθμίζει γευστικά κάθε συνταγή. Όλοι το ξέρουν. Αν όμως παρατηρείς φούσκωμα ή αέρια κάθε φορά που τρως κάτι με κάποιο από αυτά τα υλικά, σημαίνει ότι υπάρχει θέμα και αυτό οφείλεται στις φρουκτάνες, που είναι διαλυτές ίνες και προκαλούν πρήξιμο. Αντικατάστησε το κρεμμύδι με σέλερι, μαρούλι και μάραθο, και το σκόρδο με βασιλικό και σχοινόπρασο.

Σταυρανθή λαχανικά

Υπάρχουν κάποια λαχανικά που ονομάζονται σταυρανθή και εκεί ανήκει το κουνουπίδι, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. Ενώ σου χαρίζουν άπειρα οφέλη, μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητα πεπτικά συμπτώματα. Ποιοι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι αντικαταστάτες τους, σε περίπτωση που δυσφορείς; Το σπανάκι, το κολοκύθι, οι γλυκοπατάτες, τα σπαράγγια και τα καρότα.

Διάβασε κι αυτό: Παράφαγες και υποφέρεις από καούρα; Ο πιο φυσικός τρόπος να ηρεμήσεις

Μήλα και αχλάδια

Τα πιο δημοφιλή και συνηθισμένα φρούτα έχουν μπόλικες βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά αλλά μπορεί να μη σου χαρίζουν άνεση. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχουν φρουκτόζη, συστατικό που χωνεύεται δύσκολα από κάποιους οργανισμούς. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με μούρα, εσπεριδοειδή, μπανάνες, σταφύλια και πεπόνι ή να τα φας σε μαγειρεμένη εκδοχή.

Σιτάρι

Δεν είναι μύθος ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι δεν μπορούν να φάνε ψωμί, ζυμαρικά και αρτοποιήματα. Πρόκειται για ένα ιατρικό θέμα που αποκλείει αρκετές τροφές από το διατροφολόγιό σου και χρειάζεται τη γνώμη του ειδικού ώστε να σε καθοδηγήσει ανάλογα. Μη βιάζεσαι λοιπόν να βγάλεις συμπέρασμα επειδή έφαγες πολλά μακαρόνια και δεν μπορείς να κοιμηθείς. Οι κλασικοί αντικαταστάτες είναι η βρώμη, το άγριο ρύζι, η κινόα και το αλεύρι αμυγδάλου ή καρύδας.

Extra tip: Είσαι μεγάλη fan των αναψυκτικών αλλά έχεις και στομαχική ευαισθησία; Είναι ο χειρότερος συνδυασμός. Οι μεγάλες ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα στα αναψυκτικά παγιδεύονται στο πεπτικό σύστημα και προκαλούν φούσκωμα (ενίοτε και κράμπες). Απόφυγέ τα εντελώς και προτίμησε νερό (και με γεύσεις), τσάι, καφέ και φυσικούς χυμούς φρούτων.