ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 3 τρόποι για να καταλάβεις τι είναι αυτό που θέλεις να φας (και να μην κοιτάς το ανοιχτό ψυγείο)

Γυρνάς στο σπίτι αργά το βράδυ, πεινάς, αλλά δεν είσαι και σίγουρη για το τι και πόσο θέλεις να φας. Και συνήθως δεν έχεις προνοήσει ή δεν έχεις βρει το χρόνο να ετοιμάσεις φαγητό από την προηγούμενη μέρα. Ανοίγεις το ψυγείο και το κοιτάς με απάθεια μην μπορώντας να καταλήξεις στο τι είναι αυτό που θα ικανοποιήσει την πείνα σου. Για να μην καταλήξεις να φας μία σακούλα πατατάκια (και μετά να νιώθεις ενοχές), βοηθά να ξεκινήσεις κάνοντας την εξής ερώτηση στον εαυτό σου.

 

«Για ποιο πράγμα πεινάω»; Αν ρωτήσεις τον εαυτό σου τι θα φας, μπορεί να πεις «ποπ κορν» και να μην πάρεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Ή να επιλέξεις κάτι super healthy αλλά να μην ικανοποιήσεις τις ανάγκες του οργανισμού σου. Οι 3 παρακάτω τρόποι θα σε βοηθήσουν να δώσεις απάντηση στο ερώτημα και να κάνεις την καλύτερη ιδανική επιλογή.

#1. Πώς είναι τα επίπεδα ενέργειάς σου;

Η αντίδραση του σώματός σου σε ενημερώνει για το αν τρέφεσαι όπως θα έπρεπε. Αν νιώθεις κούραση στο γυμναστήριο, ίσως χρειάζεται να εντάξεις περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σου. Αν το δέρμα σου είναι πιο ξηρό και ταλαιπωρημένο, ίσως πρέπει να αρχίσεις να τρως περισσότερα καλά λίπη. Κάθε περίοδος της ζωής μας μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες, ακόμα και σε επίπεδο διατροφής. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να ακούς αυτές τις ανάγκες και να τις σέβεσαι.

Δες κι αυτό: 4 μύθοι για τους υδατάνθρακες που πρέπει να πάψεις να πιστεύεις

#2. Δημιούργησε έξυπνους συνδυασμούς από όλες τις ομάδες

Οι τροφικοί συνδυασμοί κρίνονται απαραίτητοι και συνήθως το μυαλό σου δε φτάνει μέχρι εκεί, ειδικά όταν βαριέσαι ή είσαι κουρασμένη. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις ένα βραδινό που να αποτελείται κατά το ήμισυ από λαχανικά και μετά να προσθέσεις υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λιπαρά. Κάποιες υγιεινές επιλογές είναι οι γλυκοπατάτες, τα αυγά, φασόλια ή ψάρι για πρωτεΐνη και το αβοκάντο ή οι ξηροί καρποί για καλά λιπαρά.

#3. Κάνε μια βόλτα

Αν δυσκολεύεσαι πολύ να αποφασίσεις για το τι θες να φας ενώ πεινάς, κάνε μία βόλτα για αν αποφορτιστείς από την ένταση της ημέρας και να καθαρίσεις το μυαλό σου. Όταν το κάνεις, το σώμα μπορεί να στείλει μήνυμα για μία συγκεκριμένη τροφή.