ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα λάθη που κάνεις στην προσπάθειά σου να τρως υγιεινά

Unsplash

Η μάχη σου με τις θερμίδες ανελέητη. Κόβεις ό,τι πρέπει σε μέγεθος σπιρτόκουτου, κροπάρεις τις μερίδες στο μέγεθος της παλάμης σου, τρως τα αμύγδαλα μέχρι το δέκα και η μονάδα μέτρησης «χούφτα» ελέγχει τη ζωή σου πλέον. Κι όμως αυτό το σιχαμένο νούμερο στο καντράν της ζυγαριάς δεν πέφτει με τίποτα. Τι κάνεις λάθος;

Λάθος; Λάθη! Μία διατροφή «υγιεινή» μπορεί να πάει στραβά με πολλούς τρόπους και μάλιστα χωρίς να το καταλαβαίνεις. Δηλαδή εσύ μπορεί να νομίζεις ότι θα κάνεις όλα σωστά, αλλά αυτό να μην βγαίνει στη ζυγαριά. Μήπως φταίει κάτι από τα παρακάτω;

Εμπιστεύεσαι υπερβολικά τα «υγιεινά» προϊόντα

Δεν σημαίνει ότι το πακέτο με τα μπισκοτάκια που αναγράφει “fat-free”,”light”, “χωρίς προσθήκη ζάχαρης” ή κάτι τέτοιο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα. Είναι κι αυτές οι μελέτες που επιβεβαιώνουν πως όσοι δίνουν το ακαταλόγιστο στα light προϊόντα και τα τρώνε πέντε-πέντε δεν αδυνατίζουν ποτέ. Κι αυτό κυρίως γιατί οι βιομηχανίες τροφίμων στην προσπάθειά τους να μειώσουν το λίπος ή τις θερμίδες στα τρόφιμα, τα “στουμπώνουν” με αλάτι, ζάχαρη και συντηρητικά ώστε να μη χάσουν τη γεύση τους.

Το παρακάνεις με τα λαχανικά και τα φρούτα

Ναι, ok, φρούτο είναι και το ένα καρπούζι, αλλά δεν λογίζεται ως μερίδα. Επίσης κάποια φρούτα, όπως το αβοκάντο, ας πούμε είναι όντως, πολύ υγιεινά, αλλά ως τροφή πλούσια σε βασικά λιπαρά οξέα θέλει ένα μέτρο, όπως όλα. Σημείωνε: Τα λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους είναι το καλαμπόκι, οι πατάτες, τα μπιζέλια και το λάχανο. Πριν ξεχειλίσεις λοιπόν το μπολ με παράγωγα της μάνας-γης, βεβαιώσου για τη θερμιδική τους αξία.

Υποτιμάς τις θερμίδες των υγρών

Δεν παχαίνει μόνο ό,τι τρώγεται, αλλά και ό,τι πίνεται. Κάτι που πρέπει να κόψεις οπωσδήποτε όταν ξεκινάς διατροφή είναι το γάλα στον καφέ. Σκληρό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει χειρότερος συνδυασμός. Ύπουλη θερμιδική βόμβα και οι ανάμεικτοι χυμοί. Καλύτερα τα πράγματα να είναι λιγότερο σύνθετα όταν τρως υγιεινά με στόχο να χάσεις βάρος.

Αποκλείεις ολόκληρες ομάδες τροφών

Το να αφορίζεις τους υδατάνθρακες δεν είναι η λύση. Μία διατροφή με το άμυλο ανύπαρκτο δεν θα έχει πολύ μέλλον και ούτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γιατί θα την κόψεις μέχρι να πεις “μακαρόνια”. Ειδικά αν γυμνάζεσαι οι υδατάνθρακες λειτουργούν ως το απαραίτητο καύσιμο που σε τροφοδοτεί με ενέργεια. Οι έρευνες (κι εμείς προσωπικά) επιβεβαιώνουμε πως αν κλείσεις το στόμα σου στο άμυλο, θα πεινάς συνέχεια, θα νιώθεις ατονία και σε μια στιγμή αδυναμίας θα επιστρέψεις στην αφράτη αγκαλιά τους. Να τρως απ’ όλα.

Δεν κάνεις καμία παρασπονδία

Μα τι μαζοχισμός είναι αυτός; Τι νόημα έχει μία ζωή χωρίς καθόλου πίτσα και τηγανιτές πατάτες; Η υγιεινή διατροφή για να είναι τερπνη κι οφέλιμη πρέπει να έχει διάρκεια, η οποία παραδόξως διασφαλίζεται όχι από τον κανόνα, αλλά από την εξαίρεση. Καθιέρωσε λοιπόν το “80-20”: 80% υγιεινά- 20% «σαβουρίτσα». Μία φορά την εβδομάδα επίτρεψε στον εαυτό σου ένα πλούσιο γεύμα. Μόνο έτσι κρατιούνται οι διατροφές για καιρό. Μόνο έτσι θα τρως μαρούλια, μπρόκολα και φιλέτα κοτόπουλο με όρεξη. Γιατί θα έχεις κάτι να περιμένεις ως ανταμοιβή.