ΔΙΑΙΤΑ

Μπορεί το πράσινο τσάι να καταστρέψει το συκώτι σου;

Παρά το γεγονός ότι το πράσινο τσάι είναι η λύση που θα σου προτείνουν οι πάντες για όλα σχεδόν τα κακά που σου συμβαίνουν (κυτταρίτιδα, παραπάνω κιλά, ακμή, υπνηλία, αποτοξίνωση, χαλάρωση, αδύναμο ανοσοποιητικό κλπ), υπάρχει μια ιατρική έρευνα που υποστηρίζει πως το πράσινο τσάι μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια.

Όταν μια 16χρονη πήγε στο γιατρό της επειδή ζαλιζόταν, είχε ναυτία και πόνους στο στομάχι και τις αρθρώσεις, της χορηγήθηκαν αντιβιοτικά για τυχόν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Όταν όμως η κατάστασή της χειροτέρεψε, η έφηβη μπήκε στο νοσοκομείο.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν πως δεν επρόκειτο για ουρολοίμωξη, αλλά για μια ηπατίτιδα που προκαλείται από βότανα και συγκεκριμένα από ένα κινέζικο, φυτικό, πράσινο τσάι το οποίο έπινε για παραπάνω από τρεις μήνες με στόχο την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τη Daily Mail. Mόλις σταμάτησε να το πίνει, το συκώτι της επέστρεψε στο κανονικό.

Το θέμα σε αυτή την περίπτωση ήταν οι κατεχίνες, ένας τύπος φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών που βρίσκεται στο πράσινο τσάι. Όταν το καταναλώνεις σε φυσιολογικές ποσότητες, το πράσινο τσάι είναι ευεργετικό. Όμως η υπερκατανάλωση μπορεί τελικά να προκαλέσει υπατική ανεπάρκεια.

Παρόλ’ αυτά η συγγραφέας του The Doctor on Demand Diet, Melina Jampolis, είναι καθησυχαστική. ”Υπάρχει το ρίσκο της υπατικής ανεπάρκειας, αλλά με την υπερβολική δόση πράσινου τσαγιού. Δε μπορώ να αποθαρρύνω τους ανθρώπους από το να πίνουν πράσινο τσάι που έχει τόσα οφέλη για την υγεία, εξαιτίας αυτής της πολύ μικρής πιθανότητας.”

Τσάι με μέτρο δηλαδή.