ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μεταβολισμός: 13 απλές συνήθειες που του βάζουν «φωτιά»

Pexels

Μεταβολισμός: κεφάλαιο που «πονάει» πολλές από μας και κυρίως εκείνες που έχουν φίλες οι οποίες τρώνε το καταπέτασμα κι όμως δεν παίρνουν γραμμάριο (καλός μεταβολισμός), σε αντίθεση με εσένα, π.χ. που χάνεις το κιλό με το σταγονόμετρο (κακός μεταβολισμός). Η ποιότητά του εξαρτάται από τα γονίδια, την ηλικία, τη διατροφή, την άσκηση και γενικώς τις συνήθειές μας, δηλαδή από παράγοντες που στην πλειονότητά τους μπορούμε να ελέγξουμε.

Είναι αλήθεια πως ένα σώμα στα 20 έχει την τάση να καίει πιο εύκολα απ’ ό,τι ένα σώμα στα 40. Ωστόσο υπάρχουν πάντα τρόποι να τον ενεργοποιήσεις. Η άσκηση αποτελεί τη θεμελειώδη προϋπόθεση για να βάλει μπρος ο μεταβολισμός, αλλά (ευτυχώς) δεν είναι η μοναδική. Υπάρχουν κι άλλα κόλπα που δίνουν ώθηση ώστε να πραγματοποιηθούν όλες εκείνες οι βιοχημικές διαδικασίες κι ο κυτταρικός μεταβολισμός να λειτουργεί αποτελεσματικά:

Μεταβολισμός: Οι συνήθειες που θα τον ενεργοποιήσουν

> Μάθε να τρως καλό πρωινό. Εκείνοι που ξεκινούν τη μέρα τους με ένα καλό γεύμα που περιλαμβάνει υδατάνθρακες κι όχι μόνο πρωτεΐνη τείνουν να χάνουν πειρσσότερο βάρος από όσους τη βγάζουν μ’ έναν καφέ.

> Μην υποκύπτεις σε δίαιτες χαμηλής θερμιδικής αξίας για μεγάλο διάστημα. Οι έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γυναίκες που σιτίζονται με 1.000 θερμίδες την ημέρα για μεγάλο διάστημα οδηγούν τον μεταβολικό ρυθμό τους στα Τάρταρα. Ό,τι χάσεις, θα το πάρεις σύντομα.

> Πρωτεΐνη σε όλα τα γεύματα. Ψάρι, κοτόπουλο, τυρί και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, ανάλατοι ξηροί καρποί, κάτι απ’ όλα πρέπει να υπάρχει και στα σνακ και στα βασικά γεύματά σου.

> Χώρισε την τροφή σου σε 5-6 γεύματα καθημερινά. Εκεί στο τρίωρο, βάζε κάτι στο στόμα σου. Δεν το απαιτεί μόνο ο μεταβολισμός σου, αλλά και η συνολική σου υγεία.

 

> Επένδυσε στους καλούς υδατάνθρακες. Δηλαδή στους μη επεξεργασμένους, όπως είναι τα δημητριακά ολικής αλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά.

> Κόψε το αλκοόλ. Είναι βαρύ, το ξέρω, αλλά. Το ποτό πριν το γεύμα σε φορτώνει με τουλάχιστον 200 θερμίδες. Αν δεν μπορείς να το στερηθείς με τίποτα, φρόντισε να είναι ένα ποτήρι κρασί.

> Πιες γάλα. Και γενικώς γαλακτοκομικά. Οι γυναίκες που καταναλώνουν 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών χάνουν 70% περισσότερο λίπος σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν γάλα ή δεν τρώνε τυρί και γιαούρτι.

> Ρίξε πιπέρια. Η καψαϊκίνη που υπάρχει στις πιπεριές χαλαπένιος και στις καγιέν αυξάνουν τον μεταβολισμό σου, συν ότι σε γεμίζουν με ένα αίσθημα πληρότητας. Μεταβολισμός approves.

> Δώσ’ τα όλα 2 βδομάδες πριν την περίοδο. Οι γυναίκες καίνε 30% περισσότερο λίπος τις 2 βδομάδες που έπονται της ωορρηξίας τους, οπότε προσπάθησε τότε να τρως πιο προσεκτικά και να μην χάνεις προπόνηση.

> Κοιμήσου. Οι 4 και 5 ώρες ύπνου τα καταστρέφουν όλα. Οι καύσεις που πραγματοποιούνται στο σώμα σου ενώ κοιμάσαι είναι υπερπολύτιμες. Σήκω στο 8ωρο.

> Τρώγε ό, τι θες μία φορά την εβδομάδα. Ένα ελεύθερο γεύμα, πλούσιο σε θερμίδες αυξάνει την παραγωγή της λεπτίνης, δηλαδή εκείνης της ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη και την ενέργεια.

> Πιες πράσινο τσάι. Η καφεΐνη και οι κατιχίνες του πράσινου τσαγιού αυξάνουν τη μεταβολική λειτουργία κατά 5% και την οξείδωση του λίπους κατά 16%.

> Γέλα. Προφανώς και το γέλιο δεν καίει τόσες θερμίδες όσες μια ώρα spinning, αλλά έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τις καύσεις σ’ ένα 10%.