TIPS

Ξεκίνησες διατροφή; Τα 6 βασικά tips για να καταφέρεις να δεις αποτέλεσμα

123rf

Και ξαφνικά μέσα σε ένα πρωί αποφάσισες να σε προσέχεις. Είπες στον εαυτό σου πως από εδώ και στο εξής θα αλλάξεις πράγματα και καταστάσεις που σε κρατούν πίσω. Ένα από αυτά είναι η καθημερινή σου διατροφή, η οποία -ευτυχώς- συνειδητοποίησες πως διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή σου.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Διάθεση υπάρχει, αλλά έλα που όλα είναι ένα χάος μέσα στο μυαλό σου. Δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αντιγόνη-Βασιλική Χαλκιά θα σου δώσει τα tips της για να τα καταφέρεις. Τι πρέπει να έχει πάντα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής σου; Tι πρέπει να αποφεύγεις και τι μπορείς να απολαμβάνεις με μέτρο;

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και σύντομα θα αισθανθείς πολύ καλύτερα:

1. Κατανάλωνε καθημερινά άφθονα λαχανικά και φρούτα, με πολλά και διαφορετικά χρώματα

 Ξέρουμε, ξέρουμε, το έχεις ακούσει πάρα πολλές φορές από όλους τους διατροφολόγους, αλλά για να το τονίζουμε όλοι, κάτι θα ξέρουμε. Σωστά; Τι λες, λοιπόν, να ξεκινήσεις συνοδεύοντας κάθε σου γεύμα με σαλάτα;

2. Ενυδατώσου επαρκώς

 Το νερό είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να μείνεις συγκεντρωμένη σε οτιδήποτε έχεις να κάνεις στην καθημερινότητά σου. Επίσης, προλαμβάνεις καταστάσεις αδηφαγίας και βουλιμικών επεισοδίων, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θεωρείς ότι πεινάς, ενώ στην ουσία διψάς. Ταυτόχρονα, με την κατανάλωση νερού μπορείς να αυξήσεις το μεταβολισμό σου και να κάνεις καλύτερες καύσεις.

3. Βάλε ποικιλία, χρώμα και γεύση στο πρωινό σου

Μπορεί να ξυπνάς το πρωί και να τρέχεις πανικόβλητη για τη δουλειά σου και να καταλήγεις να τρως το μεσημεριανό για πρωινό, όμως έχεις σκεφτεί ότι το μόνο που θα καταφέρεις είναι να μειώσεις τις θερμίδες του βασικού μεταβολισμού σου; Το να προσέχεις τη διατροφή σου, σημαίνει ότι έχεις βάλει πρόγραμμα. Όπως έχεις σκεφτεί τα ρούχα που θα φορέσεις από το προηγούμενο βράδυ, έτσι θα πρέπει να έχεις προετοιμάσει και τα γεύματά σου. Μαγείρεψε κάθε μέρα για την επόμενη, τοποθέτησε τα φαγητά σου σε ελκυστικά και με χρώμα σκεύη και θα δεις πως δε θα ξεχάσεις να φας.

123

 

4. Περιόρισε τη ζάχαρη

 Δεν αποτελεί θρεπτικό συστατικό καθώς δεν έχει να σου αποδώσει καμία θρεπτική ουσία. Οπότε στην περίοδο της αυτοβελτίωσής σου το προϊόν αυτό δε χωρά στο καθημερινό σου διατροφολόγιο. Αντικατάστησέ την με ζάχαρη καρύδας, μέλι ή με κάποιο φυσικό γλυκαντικό. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις καφέ με κάποιο άρωμα π.χ άρωμα φουντούκι.

5. Πες όχι στις περιττές και κενές θερμίδες

Τέτοιες μπορεί να είναι οι θερμίδες από αναψυκτικά ή συσκευασμένους χυμούς. Προτίμησε να καταναλώνεις πράσινο τσάι που θα φτιάξεις μόνη σου ή να αρωματίσεις το νερό σου με δυόσμο και λεμόνι.

6. Περιόρισε τα λευκά άλευρα και προτίμησε τα προϊόντα ολικής αλέσεως

Μιας που μιλάμε για ποιότητα στη διατροφή, τι θα έλεγες να κάνεις το μεγάλο «μπαμ»; Αντικατάστησε όλα τα λευκά άλευρα, βλέπε λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, με προϊόντα ολικής αλέσεως. Έτσι, θα συμπεριφερθείς καλά στο σάκχαρο του αίματός σου, στο έντερό σου, στην ενέργειά σου, στα υπογλυκαιμικά επεισόδια και κατ’ επέκταση στην αποθήκευση λίπους στο σώμα σου. Δεν είναι και λίγα.

Ευχαριστούμε πολύ την Αντιγόνη – Βασιλική Χαλκιά

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο

MSc in Toxicology

www.activeat.gr

Τ/2410-551537

Facebook page

Ιnstagram page