ΔΙΑΙΤΑ

Οι 5 λόγοι που δεν χάνεις βάρος ενώ προσέχεις τη διατροφή σου

Δίαιτα/διατροφή: Αυτή η αιώνια μάχη με την ανεξάντλητή σου διάθεση να καταπίνεις ό,τι πιο νόστιμο και βρώμικο τρώγεται. Το 'χεις παλέψει, έχεις πειθαρχήσει και πλέον έχεις καταφέρει να ελέγχεις τον εαυτό σου (η καρδούλα σου το ξέρει) και να μην απλώνεις χέρι στο λευκό ψωμί, τα σουβλάκια απ'όλα, τα μπισκότα, τα πατατάκια και τις καρμπονάρες.

Παρόλα αυτά, η απώλεια βάρους είναι αντιστρόφως ανάλογη με την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεις ώστε να μην ορμήσεις στην πιατέλα με τα τυροπιτάκια. Κάτι δεν πάει καλά και είτε χάνεις με το ζόρι, είτε παραμένεις στο ίδιο βάρος με το πρήξιμο να μην υποχωρεί και την υπομονή σου να εξαντλείται. Για ποιο λόγο συμβαίνουν όλα αυτά; Τι αμαρτίες πληρώνεις; Θα σου πω εγώ.

Ο μεταβολισμός σου παραπαίει

Υπάρχει μία πιθανότητα να ανήκεις σε εκείνους τους μη τυχερούς ανθρώπους που δεν “καίνε” εύκολα την τροφή τους. Ψυχραιμία, αν είναι αυτός ο λόγος, απλά θα χρειαστεί να αυξήσεις τις καύσεις σου με αερόβια. Αν θες να τσεκάρεις τον μεταβολισμό σου, κάνε μία λιπομέτρηση σε έναν ειδικό. Και όχι, δεν χρειάζεται να αρχίσεις να κοπανιέσαι έξαλλα στα ομαδικά αερόμπικ του γυμναστηρίου. Αρκεί να σηκωθείς από την καρέκλα και τον καναπέ. Ξεκίνα με 30′-45΄γρήγορο περπατηματάκι πάνω-κάτω τους δρόμους γύρω από το σπίτι σου. Είναι μία καλή αρχή.

Τρως και ψεύδεσαι

Μεταξύ μας μιλάμε. Κοίτα με στα μάτια. Προσέχεις στ’ αλήθεια; Ή το παίζεις όλη μέρα κυρία και το βράδυ κατεβάζεις στη ζούλα σοκολατάκια; Μήπως υπνοβατείς και ορμάς στο ψυγείο παρά τη θέλησή σου; Επίσης τις ποσότητες, τις μετράς όπως πρέπει; Αν το βράδυ τρως σαλάτα με 5 κουταλιές της σούπας λάδι και ένα τούβλο τυρί, αντί για 30 γραμμάρια, δεν προσέχεις τη διατροφή σου. Μας δουλεύεις. Δυστυχώς πρέπει να είσαι τυπική στις ποσότητες. Διαφορετικά τρώγε ό,τι σου ‘ρχεται και εγκατέλειψε την όποια προσπάθεια, μην καταπιέζεσαι. Όταν είσαι έτοιμη πάλι, τα ξαναλέμε.

Δεν τρως, αλλά πίνεις

Με πόνο ψυχής σου το λέω, πρέπει να σταματήσεις να πίνεις. Δεν αρκεί να προσέχεις το φαΐ σου. Το αλκοόλ χωρίς μέτρο κάνει απίστευτη κατακράτηση, γεμίζει τους γλουτούς σου με κυτταρίτιδα, πρήζει την κοιλιά και όλα αυτά φαίνονται στη ζυγαριά. Για κάθε ποτήρι κρασιού ή βότκας που πίνεις, πρέπει να κατεβάζεις μονορούφι 2 ποτήρια νερό ώστε να μειώσεις την επίδρασή του στο βάρος σου. Ασ’το, μάταιος κόπος. Περιόρισέ το σε 1-2 ποτήρια την εβδομάδα και όλες τις υπόλοιπες μέρες βγάλ’την με ανθρακούχο.

Κάνεις βάρη

Η αύξηση της μυικής μάζας είναι μία πολύ ωραία φάση, αλλά η ζυγαριά μπερδεύεται. Γιατί δεν ξέρει τι ακριβώς έχεις κάνει και βάρυνες. Αν στόχος σου είναι η απώλεια βάρους, άσε για λίγο τα βαράκια στην άκρη. Ρίχ’το στην αερόβια. Ωστόσο, αν θες να γραμμώσεις και ο στόχος σου είναι να χάσεις 1-2 κιλά, μπορείς να συνεχίσεις να προπονείσαι σκληρά, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως θα χάσεις πόντους και λίπος.

Έχεις χαμηλό σίδηρο (ή κάτι άλλο)

Αν πας σ’ έναν διατροφολόγο και του πεις πως δεν χάνεις ενώ προσέχεις, το πρώτο πράγμα που οφείλει να σου πει είναι να πας να κάνεις εξετάσεις αίματος για να τσεκάρεις τα επίπεδα του σιδήρου σου. Ο χαμηλός σίδηρος μπλοκάρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και εν συνεχεία τις μεταβολικές του λειτουργίες. Η αύξηση του βάρους λόγω σιδηροπενίας συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, σπασμένα νύχια και μαλλιά.