ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 2 διατροφικοί μύθοι που πρέπει να καταρρίψεις αν θες να χάσεις βάρος

Τα διατροφικά κλισέ, όπως και κάθε κλισέ, είναι κάτι παγιωμένες αντιλήψεις οι οποίες έχουν "ποτίσει" τον τρόπο που σκεφτόμαστε και άρα πράττουμε σε κάθε περίπτωση. Π.χ., παίρνεις όρκο για το ότι ένα πιάτο μακαρόνια με τυρί παχαίνει πιο πολύ από μία μερίδα μπιφτέκια. Αν τα μπιφτέκια έχουν ψωμί, αυγό και αλάτι είναι θερμιδικά ανώτερα από ένα πιάτο μακαρόνια χωρίς βούτυρο με δύο κουταλιές τυρί, βράσε νερό, υπάρχει Θεός.

Οι διατροφικές σου συνήθειες ίσως καθορίζονται από τους παρακάτω ανακριβείς “κανόνες”, οι οποίοι στο τέλος της μέρας μπαίνουν τροχοπέδη στην απώλεια βάρους. Κοινώς εσύ νομίζεις ότι κάνεις μια προσπάθεια, ότι στερείσαι κάτι για κάτι άλλο, αλλά το αποτέλεσμα είναι μία τρύπα στο νερό.

Το μαύρο ψωμί παχαίνει λιγότερο από το λευκό

Η ολική άλεση δεν είναι άλλοθι. Το μαύρο ψωμί και γενικώς όλα τα τρόφιμα ολικής αλέσεως, από το ρύζι μέχρι τη ζάχαρη, έχουν μεν περισσότερη βιταμίνη B και φυτικές ίνες, οι οποίες συντελούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά από τη σκοπιά των θερμίδων, όχι, τα νούμερα είναι στα ίσα. Πιο υγιεινό δεν σημαίνει απαραίτητα πιο διαιτητικό.

Το μέλι δεν παχαίνει

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην σε παχαίνει, εκτός από το νερό και τον αέρα. Μία κουταλιά μέλι έχει 60 θερμίδες, όσες δηλαδή κι ένα φρούτο, ενώ μια κουταλιά ζάχαρη κυμαίνεται στις 40. Ωστόσο είναι πιο ευεργετικό για την υγεία μας γιατί περιέχει περισσότερες βιταμίνες και λιγότερο λίπος από τη ζάχαρη.