ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να, γιατί θέλεις να πιεις γάλα αφού φας κάτι γλυκό

Ένα ζεστό, βουτυρένιο κρουασάν με γέμιση πραλίνας. Ένα φρεσκοψημένο, σπιτικό μπισκότο με κομμάτια σοκολάτας και αλμυρή καραμέλα. Ένα κομμάτι αφράτης και ζουμερής σοκολατόπιτας.

Τι κοινό έχουν όλα αυτά τα φανταστικά- πεντανόστιμα- ανυπέρβλητα γλυκά; Ότι συνοδεύονται εξαιρετικά με ένα ποτήρι κρύο γάλα. Χαζός είναι νομίζεις ο Άγιος Βασίλης που τρώει τα μπισκοτάκια του και πίνει το γάλα του όταν αφήνει τα δώρα κάτω από δέντρο; Δεν το νομίζω.

Από ό,τι φαίνεται όμως υπάρχει λόγος που ζητάμε με μανία να πιούμε κάτι, και ας μην είναι γάλα, όταν τρώμε γλυκό και φυσικά η επιστήμη είναι εδώ για να μας λύσει την απορία. Η δίψα που μας πιάνει μετά από την κατανάλωση γλυκού οφείλεται στην αλληλεπίδραση της ζάχαρης με τα κύτταρα στο σώμα μας. Για την ακρίβεια, το ίδιο πράγμα αισθανόμαστε και όταν τρώμε κάτι αλμυρό, σύμφωνα με μια καινούρια έρευνα που έγινε στο A moment of Science.

Τα σωματίδια της ζάχαρης ή του αλατιού απορροφώνται αμέσως στην κυκλοφορία του αίματος και όπως περνάνε στο σώμα μας δρουν σαν μικρά σιφώνια, τραβώντας το νερό έξω από τα κύτταρα του σώματός μας. Τα κύτταρα παρατηρούν την αλλαγή και προσπαθούν να επαναφέρουν σε φυσιολογικά νούμερα τα επίπεδα υγρασίας τους και στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλό μας, ο οποίος μας ενημερώνει με το αίσθημα της δίψας.

Τώρα ξέρεις γιατί, για αυτό καλό είναι να περιορίσεις την κατανάλωση τόσο της επεξεργασμένης ζάχαρης όσο και του αλατιού.

Κεντρική φωτογραφία: Toa Heftiba