ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σημαντική λεπτομέρεια που δεν γνώριζες για τα αποξηραμένα φρούτα και superfoods

Είναι τροφές γνωστές για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία μας. Το σημείο υπεροχής τους είναι ότι συγκεντρώνουν πολλές ομάδες θρεπτικών συστατικών σε σύγκριση με τις «απλές» τροφές. Ο λόγος για τα superfoods, τις υπερτροφές που παρά το μικρό τους μέγεθος, αποδίδουν τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Ιπποφαές, goji berries, macha, αρώνια και πολλές ακόμα τροφές που προστατεύουν από σοβαρές αρρώστιες και προλαμβάνουν τη γήρανση. 

Μία λεπτομέρεια που δεν γνωρίζεις σχετικά με την κατανάλωση των υπερτροφών στην αποξηραμένη τους μορφή, όπως ειναι κάποια είδη berries και άλλα, είναι πως πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή τις πρωινές ώρες. Αυτό ανέφερε σε ομιλία της στο 4ο Forum Υγείας που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου έναν μήνα, η πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αντιγήρανσης δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μαρία Καρδάση. Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή τα αποξηραμένα φρούτα είναι ότι προκαλούν γλυκαιμία (δηλαδή ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα), με συνέπεια να ανεβαίνει και η ινσουλίνη. ‘Ο λόγος; τα αποξηραμένα φρούτα έχουν συμπυκνωμένη φρουκτόζη και όταν καταναλώνονται μόνα τους ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα.

Κανείς δεν αμφισβητεί φυσικά τη θρεπτική αξία, τόσο των υπερτροφών, όσο και των απλών αποξηραμένων φρούτων. Ωστόσο, ιδανικά, θα πρέπει να συνδυάζονται όχι σκέτα, αλλά με πρωτεΐνη, ώστε να απολαύσουμε στην ολότητά τους τις ευεργετικές επιδράσεις των αποξηραμένων τροφών τόσο στην υγεία, όσο και στο δέρμα μας. Για παράδειγμα, αν θες να τα τρως στο πρωινό, συμπλήρωσε το γεύμα με μία ομελέτα με ασπράδια. Πρέπει δηλαδή να τα τρώμε με μέτρο και σε συνδυασμό με πρωτεΐνη και λίπος και αν μπορούμε να αποφεύγουμε τα ανεβάσματα της γλυκαιμίας το πρωί.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ