ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δυσάρεστη αναπνοή; Οι 5 τροφές που την καταπολεμούν

Λίγο το τσιγάρο, λίγο που ξεχνάς να φας για ώρες ή που δεν χρησιμοποιείς οδοντικό νήμα, αμελείς και το ραντεβού σου στον οδοντίατρο για το τσεκ απ, ε η κακή αναπνοή δεν αργεί να βγει στην ατμόσφαιρα. Η στοματική υγιεινή είναι κάτι περισσότερο από το καθημερινό πλύσιμο των δοντιών, μην την περιορίζεις σ' αυτό. Ειδικά αν έχεις ευαισθησία στα ούλα, αντιμετωπίζεις ξηροστομία, δυσπεψία ή σ' αρέσει να τρως κρεμμυδάκια και σκορδάκια, μια προσοχή παραπάνω στη διατροφή σου χρειάζεται.

Το στοματικό διάλυμα δεν είναι η μόνη λύση, υπάρχουν και πιο φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις την χαλίτωση (ο επιστημονικός όρος). Αυτά που τρως και πίνεις μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη μυρωδιά της στοματικής σου κοιλότητας και να σου χαρίσουν δροσερή αναπνοή:

Μήλο

Οι πολυφαινόλες του εξουδετερώνουν κάποιες από τις ουσίες που προκαλούν κακοσμία, όπως είναι τα ένζυμα του σκόρδου.

Γιαούρτι με προβιοτικά

Η κατανάλωση 170 γραμμαρίων γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών την ημέρα αρκεί ώστε να μειωθούν τα επίπεδα υδρόθειου στο στόμα (η βασική αιτία της κακοσμίας), περιορίζει την οδοντική πλάκα και την περιοδοντίτιδα. Όλα αυτά αρκεί να μην έχει ζάχαρη το γιαουρτάκι. Τα “καλά” βακτήρια του γιαουρτιού καταπολεμούν τα “κακά”.

Κανέλα

Κάτι ξέρουν οι Λατίνοι που κάνουν κάθε πρωί γαργάρες με ζεστό νερό, κανέλα και μέλι. Η κινναμωμική αλδεΰδη της εξουδετερώνει το bad breath εξουδετερώνοντας τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας.

Πράσινο/μαύρο τσάι

Αποτρέπει την κακή αναπνοή εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.

Ωμά λαχανικά

Αρωματικές πρασινάδες όπως ο μαϊντανός, το σέλινο, όπως και το μαρούλι ή το σπανάκι μειώνουν το σχηματισμό πλάκας και αυξάνουν τη ροή του σάλιου στο στόμα.