ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Crash Test: Ποιο χειμωνιάτικο φρούτο είναι πιο θρεπτικό;

Αναρωτιέσαι ποιο από τα εποχιακά φρούτα να βάλεις στη φρουτοσαλάτα σου; Η αλήθεια είναι πως το φρούτο γενικά, δεν μπορεί να είναι κακή επιλογή. Παρόλ' αυτά το καθένα είναι ωφέλιμο και ευεργετικό για διαφορετικά πράγματα στον οργανισμό σου και παρακάτω θα βρεις εκείνο που ταιριάζει στις δικές σου διατροφικές ανάγκες.

Μπορείς επίσης να πάρεις “Τα ελιξίρια του χειμώνα”, ένα βιβλίο για σωματική ευεξία, διατροφή, παραδοσιακές και φυσικές θεραπείες για να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τα δύσκολα του χειμώνα μαζί με το ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ στις 10/12.

 

Μέχρι τότε όμως, δες τι καλό κάνει το καθένα από τα φρούτα της εποχής και πρόσθεσέ το στην καθημερινή σου διατροφή ανάλογα με τις ανάγκες – και τις γευστικές σου προτιμήσεις φυσικά.

Ακτινίδιο

Περιέχει μια ποικιλία φλαβονοειδών και καροτενοειδών με αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι ιδανικό για την άμυνα κατά των μικροβίων. Έχει επίσης αντιγηραντική δράση, λόγω των βιταμινών A, C και Ε, οι οποίες καταπολεμoύν τη βλαβερή δράση των ελεύθερων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες, ανακουφίζουν την ξηρότητα του δέρματος και προάγουν την απαλότητά του. Αναζωογονούν, προστατεύουν και δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον προσφέρουν σημαντική προστασία κατά του καρκίνου.

Γκρέιπ φρουτ

Έχει λιποδιαλυτικές ικανότητες, λίγες θερμίδες, αλλά περιέχει και μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, Β, C και μέταλλα όπως ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και φώσφορο. Επίσης είναι πλούσιο σε λυκοπένιο και βιοφλαβονοειδή τα οποία σε μια μελέτη έδειξαν ότι μπορούν να εμποδίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων, σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, απαλλάσσοντας τον οργανισμό από τα επιβλαβή οιστρογόνα.

Λωτός

Φρούτο με ιδιαίτερη γεύση αλλά σημαντική θρεπτική αξία. Είναι πηγή βιταμίνης Α, C, β-καροτένιου και του συμπλέγματος Β, ασβεστίου, καλίου, σιδήρου και αντιοξειδωτικών. Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και πολλά σάκχαρα, οπότε προσοχή στην κατανάλωση. Είναι αντιγηραντικό, υπακτικό, ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Λεμόνι

Περιέχει βιταμίνη Α, του συμπλέγματος Β, C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, μέταλλα. Προστατεύει τον οργανισμό από τις ιώσεις και τις λοιμώξεις, έχει αντικαρκινική δράση, θωρακίζει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη, είναι αντιπυρετικό, αντισηπτικό, αντιμικροβιακό και αντιβακτηριδιακό, ιδανικό για τα κρυολογήματα. Συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου.

Μανταρίνι

Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ασβέστιο και κάλιο, αλλά χάρη στο άρωμα και στη γεύση του τρώγεται πολύ πιο εύκολα από τα υπόλοιπα. Προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, έχει αντικαρκινική δράση και ελέγχει τα ποσοστά του σακχάρου. Ρίχνει την πίεση.

Μήλο

Το μήλο περιέχει βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη και μηλικό οξύ. Βοηθά στην πέψη καθώς και στην καύση του λίπους. Χάρη στις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες του, βοηθά στο μεταβολισμό του οργανισμού και την γρηγορότερη πέψη.

Πορτοκάλι

Περιέχει απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Επίσης το υψηλό ποσοστό αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών το καθιστούν ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα, αφού έχει αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση. Είναι καλή πηγή αμινοξέων, βήτα-καροτένιου, φολικού οξέως, πηκτίνης, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, ιωδίου, φωσφόρου, μαγγανίου, νατρίου, χλωρίου και ψευδαργύρου.

Ρόδι

Οι σπόροι του ροδιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C και αποτελούν πηγή φυτικών ινών. Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι ο χυμος του έχει την πιο μεγάλη ικανότητα καταστροφής των ελεύθερων ριζών. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, το κάνουν ένα ακόμα φρούτο με αντικαρκινική δράση, ενώ οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ροδιού είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, της φλεγμονής των αρτηριών και της καρδιάς και της υπέρτασης.