ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 σημάδια ότι δεν καταναλώνεις αρκετή πρωτεΐνη

Το σώμα σου χρειάζεται πρωτεΐνη σχεδόν για τα πάντα. Βοηθάει στο χτίσιμο των κυττάρων του δέρματος, των μυών, των οστών, των μαλλιών. Είναι υπεύθυνη για τα πάντα.

Υπάρχουν όμως ορισμένες γυναίκες που ακολουθούν ευλαβικά λανθασμένες διατροφές ή γίνονται χορτοφάγοι ή vegan, κινδυνεύοντας έτσι να μην λαμβάνουν την ποσότητα της πρωτεΐνης που θα έπρεπε στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει πολλά δυσάρεστα αποτελέσματα, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα.

1. Τη λιγουρεύεσαι

Αν δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σου θα μπορεί να σε ενημερώσει αρκετά σύντομα, απλά ζητώντας τη. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις λοιπόν αν ονειρεύεσαι ψητό κοτόπουλο ή σαλάτα με φακές, είναι να τα φας!

2. Έχεις λιγούρες για γλυκό

Η πρωτεΐνη, όπως και το λίπος, χωνεύονται πιο αργά από τους υδατάνθρακες. Αν τρως ένα γεύμα που αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, χωρίς πρωτεΐνη, τότε θα το χωνέψεις γρηγορότερα και το σάκχαρο θα ανέβει και μετά θα ξαναπέσει κι έτσι θα θες περισσότερη ζάχαρη. Το κλειδί είναι να συνοδεύεις τα πάντα με πρωτεΐνη.

3. Τα μαλλιά σου είναι πιο λεπτά και τα νύχια σου πιο αδύναμα

Τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη (κερατίνη δηλαδή). Αν καταναλώνεις συστηματικά λιγότερη πρωτεΐνη απ’ το κανονικό, μπορεί να παρατηρήσεις ότι τα μαλλιά σου λεπταίνουν ή πέφτουν ή τα νύχια σου να σπάνε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός σου προτιμά να την αποθηκεύει για πιο απαραίτητες διεργασίες όταν την λαμβάνεις σε μικρή ποσότητα κι έτσι δε δίνει προτεραιότητα στην ενδυνάμωση της τρίχας σου.

4. Αρρωσταίνεις συχνά

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητα ώστε να χτιστούν τα συστατικά του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν τρως λιγότερη πρωτεΐνη, με τον καιρό το ανοσοποιητικό σου μπορεί να αποδυναμωθεί.

5.  Νιώθεις κουρασμένη ή αδύναμη

Μακροπρόθεσμα, το σώμα σου μπορεί να αποδυναμώσει τους μύες σου ώστε να παρέχει στον οργανισμό σου αρκετή πρωτεΐνη, κι έτσι θα χάνεις ενέργεια και δύναμη.