ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν αυξήσεις τις φυτικές ίνες

Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη και επηρεάζουν θετικά το βάρος σου. Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την πρόσληψη φυτικών ινών με τη μείωση του λίπους. Ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό, είναι ο όγκος που κατέχουν οι ίνες μέσα στο στομάχι και μας προκαλούν κορεσμό.

Τι είναι φυτικές ίνες; Πρόκειται για άπεπτους υδατάνθρακες που βρίσκονται στα φυτά και το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να διαλύσει. Υπάρχουν 2 κατηγορίες φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες ίνες. Οι διαλυτές ίνες, διαλύονται στο νερό και βοηθούν στη ρύθμιση των λιπιδίων και της γλυκόζης αίματος. Βρίσκονται κυρίως στο κριθάρι, στη βρώμη, στα φασόλια και στα φρούτα όπως τα μήλα, τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, και τα αχλάδια. Οι αδιάλυτες ίνες, δεν διαλύονται στο νερό και έτσι αυξάνουν το περιεχόμενο του εντέρου. Βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα δημητριακά σιταριού και στα λαχανικά. Η αύξηση της πρόσληψής τους σου κάνει καλό. Ακολουθούν τα οφέλη τους για τον οργανισμό σου:

> Μειώνουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές ασθένειες. Τρώγοντας πιο πολύ όσπρια, λιναρόσπορο και βρώμη προστατεύεις την καρδιά σου.

> Περιορίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2. Αντί να τρως απλούς κόκκους και λευκά ζυμαρικά, επίλεξε κινόα, όσπρια και βρώμη για να ελέγχεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου.

> Σε βοηθούν να χάσεις βάρος και να διατηρήσεις τα κιλά σου σε φυσιολογικά επίπεδα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιβραδύνουν τη διαδικασία της πέψης και προκαλούν κορεσμό. Δεν θα πεινάς άμεσα.

> Ρίχνει την πιθανότητα να εμφανίσεις πέτρα στα νεφρά. Τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν τα ούρα σου λιγότερο όξινα κι αυτό δημιουργεί εχθρικό περιβάλλον για τη νεφρολιθίαση.

> Σου δίνουν ενέργεια. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν τη διαδικασία της πέψης και επιβραδύνουν την απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.